Wethouder Janus Oomen schept samen met leerlingen van basisschool de Rosmolen zand bij de net geplante Linde.
Wethouder Janus Oomen schept samen met leerlingen van basisschool de Rosmolen zand bij de net geplante Linde.

Janus Oomen viert zijn laatste Boomfeestweek

Nieuws

PRINCENHAGE – De kinderen uit groep 7 van basisschool De Rosmolen uit Ulvenhout rennen door het natuurgebied aan de Batenburglaan. Sommige liggen zelfs te zonnen.

Maar uiteindelijk komen ze voor het planten van een Linde in verband met de ‘Bredase Boomfeestweek’. Samen met Wethouder Janus Oomen. "Dit is waarschijnlijk voor mij de laatste keer dat ik dat doe."

Samen met wethouder Oomen staan de leerlingen uit groep 7 in een grote kring rond de net geplaatste boom. “Ik ben blij dat we hier met z’n allen staan”, spreekt Oomen de kinderen toe. “Kan iemand mij vertellen waarom bomen belangrijk zijn?”, vraagt hij aan ze. “Omdat ze zuurstof geven”, roept een van de leerlingen. “En omdat de vogeltjes een plek nodig hebben”, zegt iemand anders.

Ook dit jaar konden basisscholen uit Breda meedoen aan de Nationale Boomfeestdag. Door de toenemende belangstelling is de boomfeestdag in Breda omgedoopt tot de ‘Bredase Boomfeestweek’.

De locatie aan de Batenburglaan is zorgvuldig uitgekozen. “De boom past goed in dit natuurgebied. De linde hoort hier van nature thuis”, zegt de coördinator van de ‘Bredase Boomfeestweek’ Harmtine de Lange. De samenwerking met Staatsbosbeheer is dit jaar voor de tiende keer. “Samen kunnen we meer en grotere dingen aanpakken.”

Voor Janus Oomen is het een historisch moment. “Dit wordt waarschijnlijk de laatste boom die ik plant in mijn carrière als wethouder.” Hij heeft elf jaar lang bomen geplant voor de Nationale Boomfeestdag. De wethouder vertelt de kinderen dat er 90.000 bomen in de gemeente Breda staan. Exclusief de bossen van Staatsbosbeheer. Per jaar verdwijnen er volgens hem 1500 bomen, maar daar komen er net zoveel voor terug, en soms zelfs meer.

Na zijn verhaal komen er enkele leerlingen die een klein gedichtje hebben voorbereid, een ‘elfje’. Dit is een gedicht van elf woorden. Daarna krijgen vijf kinderen een schop in de hand, klaar om de kuil rond de boom dicht te gooien met zand. Maar eerst wordt er nog gezongen voor een van de leerlingen. Ze is namelijk jarig.

Als iedereen een schep zand rond de boom heeft gegooid, is het tijd voor de volgende gelegenheid: er wordt namelijk een straatnaambord onthult. Het bord hoort bij een wandelpad aangelegd door het natuurgebied die naar het bos toe leidt. Oomen onthult de naam: ‘Schipperspad’. Er wordt gejuicht en geklapt door de kinderen.

Hierna mogen de kinderen de akkers gaan bezaaien met gerst. Enthousiast lopen ze naar het veld om hun werk uit te voeren. Harmtine de Lange vindt het belangrijk dat de kinderen zo betrokken zijn met de natuur. “Het is goed dat ze hun eigen natuur en omgeving leren verkennen en bezig zijn met het milieu.”

Tot en met vrijdag 19 maart doen er 25 scholen met ruim 940 leerlingen mee aan de Bredase boomfeestweek.