Padden moeten weer alleen de grote weg oversteken

  Nieuws

ULVENHOUT – De paddentrekgroep, een groep Bredase vrijwilligers die zich inzet voor padden en kikkers, heeft dit jaar weer zo’n 300 padden, salamanders en kikkers van een gewelddadige dood gered.


Ieder jaar vindt in de maanden februari en maart de paddentrek plaats. Honderden padden begeven zich van de Ulvenhoutse sportvelden, waar ze overwinteren, naar het Markdal om zich voort te planten. Velen vinden de dood op de Ulvenhoutselaan, waar ze overreden worden door auto’s.

De groep vrijwilligers van Natuur en Milieu-educatie plaatste dit jaar weer een scherm om te voorkomen dat de padden de weg overstaken. Het scherm leidt de padden naar een emmer, die dagelijks twee keer wordt geleegd door de vrijwilligers. “De padden willen per se naar het Markdal om te paren”, legt vrijwilligster Georgine Das uit. “We vangen ze dan op in de emmer en zetten ze alsnog in het Markdal uit.”

Toch glipt er ook nog wel eens een pad of kikker doorheen en belandt onherroepelijk op de voor hen dodelijke weg. “Je krijgt ze helaas nooit allemaal te pakken”, zegt Das. “Dit jaar zijn er ook zo’n dertig onder de wielen van een auto of fiets terecht gekomen.”

De schermen zijn net weer weggehaald. Door de relatief koude periode in maart hoefde het scherm er maar een maand te staan. De pad die nu oversteekt om in het Markdal een nummertje te maken, is genadeloos overgeleverd aan het voortrazende verkeer.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief