Logo bredavandaag.nl
foto: Perry Roovers
foto: Perry Roovers

Dony: ‘Ik wil bereiken dat ik onvergetelijk ben’

  Nieuws

BREDA – Komend weekend wordt het spannend voor X Factor-kandidaat Dony Vernianto. Vrijdag is de halve finale van de talentenjacht. Als Dony doorgaat, staat hij zaterdag in de finale. "Dat zou een groot kado zijn van mijn fans."


De Bredase student had niet verwacht dat hij zo ver zou komen. “Iedereen had de kans om te winnen. Maar ik heb mijn doel bereikt: de halve finale en daarbij zijn mijn ouders hier. Als ik naar de finale mag, is dat alleen een groot kado van mijn fans. Ik doe mijn best om ze tevreden te houden”, vertelt hij.

Al eerder vertelde Dony dat de halve finale zijn doel was. Maar door alle kritiek begon de zanger toch een beetje aan zichzelf te twijfelen. “Drie weken geleden was ik echt gestrest, ik gaf de hoop bijna op. Maar dankzij mijn fans heb ik volgehouden. Ik ben natuurlijk niet zo goed als Sumera of Jaap ofzo, maar ik vind mijn persoonlijkheid het belangrijkste. Ik wil er voor zorgen dat ik herinnerd wordt en dat volgend jaar iedereen mij nog kent. Dat is het moeilijkste deel. Ik wil bereiken dat ik onvergetelijk ben.”

De vorige liveshow werd Dony verrast met de komst van zijn ouders uit Indonesië. Hij stond versteld. “Het was echt gek! Ik zag het filmpje en ik zag dat ze de studio van Hilversum inliepen en ik was echt verrast”, zegt hij lachend. Zijn ouders blijven tot na het weekend in Nederland om hun zoon in de halve finale, en misschien in de finale aan te moedigen.

Over de vraag wie X Factor moet winnen als hij de finale niet haalt, moet Dony lang nadenken. “Tja, Jaap of Maaike. Ik gun het Maaike het meest. Ze kwam als een onopvallende verschijning X Factor binnen, maar ze groeide steeds verder en ontwikkelde zich. Als Jaap wint, dan denk ik dat Maaike zich wel kan redden.”

Jurylid Gordon gaf vorige week aan klaar te zijn met Dony. De X Factor-kandidaat weet niet goed hoe hij Gordons kritiek moet opvatten. “Ik weet niet wat ik van het commentaar van Gordon moet denken. Ik vraag me af hoe persoonlijk het is bedoeld.”

Het jurylid was de begeleider van de groepen en nadat BadBoyz afgelopen vrijdag de wedstrijd moest verlaten, was Gordon er even helemaal klaar mee. Hij dacht er zelfs over om niet terug te keren als jurylid. Toch zal hij gewoon zijn plaats weer innemen naast de andere juryleden Stacey Rookhuizen, Angela Groothuizen en Eric van Tijn.

Welke nummers Dony gaat zingen mag hij nog niet zeggen. Wel kan hij verklappen dat hij een eigen gekozen nummer zingt en een nummer die is gekozen door radio 538. “Dat wordt heel lastig. Ik kende het nummer nog niet en ik heb het nog nooit gezongen”, zegt hij.

De jury kan vrijdag niet meer bepalen wie de talentenjacht moet verlaten. Alles zal in de halve finale worden bepaald door stemmen van de kijkers thuis. Toch denkt Dony dat de jury veel kan beïnvloeden. “Als de jury zich negatief uitlaat over mij, kan dat de stemmers natuurlijk beïnvloeden. Maar ik wacht het gewoon rustig af, en nogmaals ik doe mijn best.”FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief