Logo bredavandaag.nl

Roland Zweers laat kinderen in Oeganda weer horen

  Nieuws

PRINSENBEEK - Sinds 2005 bestiert Prinsenbekenaar Roland Zweers zijn eigen hoortoestellenwinkel in Zevenbergen. Om dit eerste lustrum te vieren vertrekt hij 9 juli voor een week naar het zuiden van Oeganda om jonge kinderen aldaar van (betere) hoortoestellen te voorzien.


“Voor mij geen receptie of andere lustrumfeestelijkheden,” aldus Zweers. “Liever steek ik mijn geld in het verbeteren van de hoormogelijkheden van kinderen in Oeganda. Als zij beter kunnen horen, kunnen ze ook naar school, waardoor hun toekomstperspectief aanzienlijk verbetert”.

Audicien Zweers is lang op zoek geweest naar een project om kinderen beter te laten horen. Eerst wilde hij in China aan de slag. Door zijn uit Hongkong afkomstige vrouw heeft hij banden met dat land. Maar China is geen ontwikkelingsland en daardoor kreeg hij er geen voet aan de grond. Vervolgens strandde een poging in India. Toen hem ook nog ter oren kwam hoe ouders in het voormalige Oostblok, de aan hun kinderen geschonken hoortoestellen, vrolijk voor veel geld doorverkochten besloot de Bekenaar zijn project dicht bij zichzelf te houden: het moest klein en controleerbaar zijn.

“Kinderen breken mijn hart, zij zijn vaak de dupe door oorlogen en andere slechte omstandigheden. Tijdens mijn militaire diensttijd heb ik gezien wat oorlog met kinderen doet. Kinderen moeten onbezorgd kunnen leven en spelen. Met name kindsoldaten doen mij iets. Eigenlijk ben ik sinds ‘Live Aid’ van Bob Geldoff (benefietconcerten in 1985 om honger in Ethiopië te bestrijden) begaan met Afrika. Als in Afrika kinderen geen toekomst hebben, heeft heel Afrika geen toekomst. Toen ik vervolgens in contact kwam met Anita Aarts uit Alkmaar was mijn keuze voor Oeganda snel gemaakt. Anita heeft een half jaar onbetaald verlof genomen om in Oeganda meervoudig gehandicapte kinderen te helpen”.

Samen met andere audiciens zijn al veel spullen (hoortoestellen, batterijen, kidsclips, droogsystemen, enz.) ingezameld. In Oeganda werkt buiten de Afrikaanse dokter Batulumayo nog een Amerikaanse KNO-arts en een logopedist, die bezig zijn een kliniek voor slechthorenden op te zetten en dicht op ons project zitten. In de tijd dat Roland Zweers in Afrika vertoeft wil hij in ieder geval 4 meisjes tussen de 9 en 14 jaar van een goed hoortoestel voorzien en als het even kan een implantaat voor een dove jongen regelen. De hoortoestellen die meegaan naar Afrika zien er fleurig uit. “In Nederland wil men een zo onopvallend mogelijk apparaat,” weet Zweers. “In Afrika wordt dit echter saai gevonden. Hoe meer kleur en hoe opvallender hoe beter.”

Voor zijn Oeganda-project is Zweers in eerste instantie niet op zoek naar geld, maar wel naar ideeën en suggesties om zoveel mogelijk kinderen te kunnen helpen. Rolands echtgenote is opticien en wil vanuit haar expertise ook iets in het zuiden van Oeganda opzetten.
Reacties op het project zijn welkom via email: roland@zweershoortoestellen.nlFOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief