Logo bredavandaag.nl

Docu: Gevolgen beschuldiging seksueel misbruik

  Nieuws

BREDA – Wat zijn de gevolgen voor een onderwijzer wanneer deze wordt beschuldigd van seksueel misbruik van een leerlinge? De Bredase documentairemaker René Oomen heeft over dit onderwerp de radiodocumentaire 'Het Briefje' gemaakt.


In december 2000 beschuldigde een 11-jarige leerlinge van een Amsterdamse basisschool haar leraar, Joop, van seksueel misbruik. Het meisje werd snel naar een andere school overgeplaatst, de moeder zocht de media op en de onderwijzer werd direct op non-actief gezet.

“Ik wil dat de mensen zich afvragen; hoe is het mogelijk?! als ze naar de documentaire luisteren”, vertelt Oomen. “Het is namelijk bizar wat er allemaal gebeurd is met Joop in de periode na de beschuldiging. Ik laat voorlopig in het midden wat. Daar moeten de mensen de documentaire voor beluisteren.”

Met de documentaire wil Oomen vertellen wat de (psychische) gevolgen zijn voor een leraar bij een dergelijke beschuldiging. Kan zo iemand ooit nog normaal functioneren op een school? Joop heeft nog enkele jaren lesgegeven maar is momenteel met pensioen.

In de documentaire kijkt de onderwijzer terug op de gebeurtenissen uit de periode. Hij vertelt hoe het zijn leven ingrijpend heeft veranderd, niet alleen persoonlijk maar ook in zijn functie als onderwijzer. Naast Joop komen zijn vrouw en een oud-collega ook nog aan het woord om toe te lichten hoe de omgeving en het schoolbestuur reageerde op de beschuldiging.

De titel 'Het Briefje' heeft betrekking tot de leerlinge. “Het meisje had op een briefje geschreven dat Joop vriendinnetjes van haar seksueel had misbruikt. Dit briefje was bij een collega van Joop terecht gekomen en zo is het balletje gaan rollen”, legt Oomen uit.

'Het Briefje' is alweer de vierde documentaire die Oomen maakt voor Holland Doc Radio. Een eerdere documentaire, 'Leon', werd nog genomineerd voor de 'Prix Europa 2009'. Dit is het grootste mediafestival van Europa.

Zondag 10 oktober wordt 'Het Briefje' om 21.00 uur uitgezonden op Radio 1.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief