Logo bredavandaag.nl

Platform voor bouwen eigen droomwoning gelanceerd

  Nieuws

BREDA – Maximale invloed uitoefenen op je eigen woning en woonomgeving. Met het initiatief Droomwonen Breda is er nu een platform waarop mensen met interesse in Bouwen in eigen Beheer (BieB) zich kunnen verenigen.


Tijdens het 'open weekend particuliere bouw' van 9 en 10 oktober werd het platform gepresenteerd. “Er kwamen ongeveer 75 belangstellenden op af, dus er is duidelijk interesse in het bouwen van je eigen woning”, volgens initiatiefnemer van Droomwonen, Menno De Lange.

Sinds 2002 woont Menno de Lange in Breda en al snel ontstond de behoefte om zelf een woning te bouwen, geheel naar eigen wensen. “Er was nog maar heel weinig ruimte voor BieB. Er was geen aanspreekpunt, dus de gemeente Breda wist niet goed hoe ze ermee om moest gaan”, vertelt De Lange.

In 2008 vond er een informatieavond over BieB plaats waar vierhonderd belangstellenden op af kwamen. “Toen merkte ik dat er echt behoefte is aan een platform waarop deze mensen hun krachten kunnen bundelen”, aldus De Lange.

Wethouder Bergkamp heeft inmiddels een onderzoek toegezegd. Daarin wordt gekeken hoe het komt dat BieB in Breda zo moeilijk van de grond komt. De bedoeling is om aan de hand van het onderzoek Bouwen in eigen Beheer makkelijker, sneller en toegankelijker te maken.

Particulieren kunnen via BieB, in de extreemste gevallen, geheel zelfstandig hun huis naar eigen wens vormgeven . “Dit zal minder vaak voorkomen”, volgens De Lange. “Meestal gaat het om particulieren die zelf hun ontwikkelaar, architect en bouwondernemer coördineren”

Momenteel zijn er 5 locaties in Breda waar in eigen beheer gebouwd kan worden. Twee plaatsen in Prinsenbeek en drie plaatsen in Bavel. “Met de gemeente gaan we binnenkort de stedelijke herprogrammering bekijken om te zien of er meer mogelijkheid geschept kan worden”, legt De Lange uit. “We zouden graag zien dat er gelegenheid voor BieB komt in het gebied ViaBreda."

Aan Bouwen in eigen Beheer zitten volgens De Lange verschillende voordelen. “Je kan meer aandacht hebben voor duurzaamheid, maar het kan ook goedkoper zijn. Een projectontwikkelaar betaal je bijvoorbeeld per uur, terwijl je bij BieB zelf kan bepalen wanneer je werkt aan je droomwoning.”

Voor meer informatie over Droomwonen Breda en het bouwen van je eigen woning is er de site www.droomwonenbreda.nlFOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief