Logo bredavandaag.nl
De Boschpoort gevangenis hield bij uitzondering de deuren voor bezoekers open foto Katinka Salden
De Boschpoort gevangenis hield bij uitzondering de deuren voor bezoekers open foto Katinka Salden

De Koepelgevangenis van binnenuit

  Nieuws

CENTRUM – Een bijzonder moment voor de degenen die zaterdag gevangenis de Boschpoort binnen mochten. Het was open huis in een wereld waarin juist iedereen achter gesloten deuren zit. BredaVandaag.nl was er bij. Klik hier de fotoreportage.


Gelukkig mochten alle 150 bezoekers de Koepel, zoals de gevangenis in de volksmond ook wel wordt genoemd, weer verlaten.

De Boschpoort gevangenis werd in 1886 opgeleverd en is een van de markantste gebouwen die Breda rijk is. Iedere Bredanaar kent de gevangenis met zijn opvallende koepel vanaf de buitenkant. Bij hoge uitzondering is er vast wel eens iemand binnen geweest om een kijkje te nemen, zoals tijdens de open dag van zaterdag. Maar vaker bezoekt iemand de gevangenis niet vrijwillig.

Het is een wereld binnen een wereld met een geheel eigen regime. Alles vindt plaats achter dikke en hoge muren. Er werken in totaal 350 personeelsleden in diensten die 24 uur per dag doorlopen. Zij verzorgen ruim 400 gevangenen, waaronder mannen en vrouwen. Al is die laatste groep ondervertegenwoordigd en in dit geval is dat positief te noemen.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief