Logo bredavandaag.nl

Draadloze netwerken slecht beveiligd

  Nieuws

BREDA - De draadloze internetverbindingen in Breda zijn slecht beveiligd. Het gaat om de KPN netwerken met een Thomson Speedtouch router. Een ICT-student demonstreerde voor BredaVandaag.nl dat hij binnen vijf seconden op een ‘beveiligd’ draadloos netwerk zit.


Ondanks dat het telecombedrijf ongeveer twee jaar geleden een brief heeft gestuurd naar de gebruikers zijn er nog vele onbeveiligde draadloze netwerken in de stad.

De student kan met een programma op zijn mobiele telefoon de KPN netwerken traceren en via dezelfde applicatie kan hij verbinding maken met het netwerk. Het programma kraakt de inlogcode van het draadloze netwerk.

Eenmaal verbonden met het de modem kon hij alle instellingen veranderen. Bij mensen die internetbellen was zelfs zichtbaar welke nummers zijn gedraaid en door wie ze zijn gebeld via de modem.

KPN is bekend met het probleem en zegt dat elke nieuwe abonnee op de hoogte wordt gesteld via een brief die bij de router geleverd wordt. Alle bestaande abonnees hebben ook al een brief gehad, meldt het telecombedrijf. Toch blijkt dat nog weinig mensen hier gehoor aan hebben gegeven.

Het probleem kan verholpen worden door de naam en het wachtwoord van het netwerk te veranderen. In Nederland is surfen op andermans netwerk strafbaar, ook wanneer een netwerk geen beveiliging heeft.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief