Logo bredavandaag.nl

D66: 'Bescherm historische kern Princenhage'

  Nieuws

PRINCENHAGE - D66 wil dat Princenhage wordt aangemerkt als ‘Beschermd Dorpsgezicht’ door het Rijk. Niet alleen de Haagsemarkt, die sinds 23 december 2010 op de monumentenlijst staat, maar de gehele historische kern van Princenhage moet als monument op de lijst.


“Bijvoorbeeld de Haagweg en de Dreef moet volgens ons ‘Beschermd Dorspgezicht’ worden. Dit is eens historische verbinding van het dorp met de stad”, zegt Paul de Beer, fractievoorzitter. De Beer vergelijkt Princenhage met het Ginneken dat sinds 1991 de status Beschermd Dorpsgezicht heeft.

Deze Rijksstatus biedt onder andere bescherming tegen sloop. De fractie wil ook het zogenoemde ‘Vergunningvrij Bouwen’ voorkomen in de historische kern van Princenhage. Daarom vraagt zij de gemeente een aanvraag te doen bij het Rijk voor de status.

De fractie juicht het nieuwe beleid van de Breda toe om meer gemeentelijke monumenten aan te wijzen. “Historische gebouwen zijn belangrijke dragers van het erfgoed van onze stad en dorpen. Voor D66 is het prioriteit om deze monumenten te beschermen en te behouden voor de toekomst.”

Maar het aanwijzen van een aantal monumenten is volgens D66 niet genoeg. “Princenhage kent veel monumentale gebouwen, maar het is veel meer dan een verzameling monumenten”, aldus de fractie. Volgens de politieke partij is de historische kern een levendige ontmoetingsplaats voor inwoners die steeds meer toeristische aantrekkingskracht krijgt.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief