Logo bredavandaag.nl

Gemeente wil 500 mensen uit de bijstand helpen

  Nieuws

BREDA - Breda wil meer Bredanaars aan het werk hebben. Daarom is de gemeente 1 januari gestart met Baan Bonus. Werkgevers kunnen hiermee maximaal tienduizend euro premie krijgen op het in dienst nemen van een langdurig werkloze uit Breda. 500 Bredanaars moeten hiervan profiteren.


Als een werkgever een sollicitant, die minimaal 6 maanden in de bijstand zit, een jaarcontract aanbied van 32 uur in de week dan kan hij 10.000 euro van het loon declareren bij de gemeente. Als het om een half jaarcontract gaat kan een werkgever 5000 euro krijgen.

“De werkgever kan ons de loonstrookjes doorsturen en wij subsidiëren dan een deel van dat bedrag, tot een max van 10 mille”, legt Michiel Keulemans uit, projectleider Baan Bonus Breda.

De gemeente heeft de regeling in samenwerking met het UWV opgestart. “In Breda zijn er ongeveer 3000 mensen die in de bijstand zitten. We kunnen ze niet allemaal aan een baan helpen, er zitten ook Bredanaren tussen die niet kunnen werken, maar ons doel is om minimaal 500 mensen uit de bijstand te krijgen”, vertelt de projectleider. Na twee weken zijn er al tien mensen via de subsidieregeling aan een baan geholpen.

Richard Geerts was de eerste ondernemer die via het project een nieuwe werknemer had aangenomen. “De werkzoekende had al deeltijd bij ons gewerkt. De gemeente vroeg of ik hem een contract zou aanbieden als zij subsidie zouden geven, dat zag ik wel zitten.”

Voor Geerts zijn autodemontage bedrijf had de subsidieregeling een extra voordeel. “Wij zijn een recyclebedrijf en de premies voor recyclen zijn verlaagd. Op deze manier kunnen wij goedkoper werknemers in dienst nemen. We zijn nu zelfs bezig met een tweede sollicitant die ook in aanmerking komt voor de regeling.”

De ambtenaar zegt dat het niet uitmaakt waar een sollicitant komt te werken. “Zolang het maar een inwoner uit de gemeente Breda is die aan een baan geholpen wordt. Een werkgever uit Tilburg kan ook aanspraak maken op de Bredase regeling.”

Volgens Keulemans is het project voor ondernemers aantrekkelijk omdat deze snel en zonder veel formaliteiten kan worden aangevraagd. De kandidaten worden door de gemeente en UWV zelf geselecteerd. Een ondernemer krijgt als hij een vacature heeft aangemeld een aantal kandidaten die volgens het UWV aan de eisen voldoen. De werkgever hoeft alleen nog maar te kiezen. “Wij denken dat die simpele regeling zonder papierwerk,vooral kleinere ondernemingen aanspreekt”, zegt de projectleider.

“Ondernemers of werkzoekenden kunnen zelf ook kijken of ze in aanmerking komen op de website baanbonusbreda.nl. Maar dat zou binnenkort niet meer nodig hoeven zijn, want iedere Bredanaar die voldoet aan de eisen wordt de komende tijd op de hoogte gesteld”, voegt Keulemans toe.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief