Breda is een aantal nieuwe gemeentelijke monumenten rijker foto Ilse Lukken
Breda is een aantal nieuwe gemeentelijke monumenten rijker foto Ilse Lukken

Nieuwe monumenten Breda op de foto

Nieuws

BREDA - Onze stad heeft er een aantal nieuwe monumenten bij, dat maakte de gemeente vorige week bekend. BredaVandaag.nl ging op pad om de aanwinsten op de vernieuwde monumentenlijst vast te leggen(foto's).In de wijken Ginneken, Ruiterbos, Sportpark, Zandberg en Boeimeer zijn de meeste nieuwe monumenten aangewezen.

- Regentesselaan 8, 10, 12, 14, 16, 18, 20 en 22:
De woningen werden in 1926 door B. Van Wijk, tekenaar-architect bij het aannemersbedrijf Verlegh in Breda ontworpen. Van Wijk liet zich inspireren door de vormgeving van middenstandswoningen in Antwerpen en omgeving.

- Galderseweg 69:
Oorspronkelijk werd dit gebouw in Opper-Silezië een voormalige provincie in het Pruisische rijk. Het was een tuinmanswoning die in 1908 werd gebouwd. Het huis werd gedemonteerd en overgebracht naar Ginneken. De tuinmanswoning hoort bij het inmiddels beschermde landhuis de Blauwe Kamer aan Galderseweg 65.

- Baronielaan 203, 205 en 209:
De drie woningen bevinden zich aan het zuidelijke deel van de Baronielaan. Ze zijn gebouwd naar een ontwerp van ir. J. Reyn uit 1928. De panden maken deel uit van een straatwand met herenhuizen. Deze zijn uitgevoerd in een zakelijke stijl, met elementen van de late Amsterdamse School.

- Ginnekenweg 217:
Een vrijstaande villa. Het pand is gebouwd in 1897. Oorspronkelijk had de villa de naam ‘Villa Leonie’, daarna ‘Villa Eleonore’. Tegenwoordig heet de villa Wiltsangck.

- Wilhelminaboom op hoek Gaffelstraat en Prins Hendrikstraat:
De Wilhelminaboom en het hekwerk eromheen werden geplaatst naar aanleiding van het 25-jarig regeringsjubileum van Koningin Wilhelmina. De boom stampt uit 1929.

-Montenspark 5:
Een villa uit 1950 gebouwd in cottagestijl naar een ontwerp van Thom Zwegers. Gelegen ten noorden van het Mastbos in het noordelijk deel van Montenspark.

- Montenspark 14:
De villa is ontworpen door de Bredase architect ir. H.W. Venker in 1933. Het huis met garage is een zakelijk expressionistisch ontwerp. De woning staat op de splitsing van het Montenspark en het Montensbos. Het gebouw maakt deel uit van een villapark dat in 1922 tot stand kwam.

- Paul Windhausenweg 38/ Cavaleriestraat 2:
De dubbele woning Cavaleriestraat 2/Paul Windhausenweg 38 is in 1912-1913 gebouwd als onderdeel van de kazerne Trip van Zoutlandt naar een ontwerp van de Genie.

-Zandberglaan 56:
De pastorie aan de Zandberglaan is gebouwd in 1924 naar een ontwerp van J.A. van Dongen. Het is een onderdeel van het kerkelijke complex van de Sacramentsparochie. Zowel de pastorie naast de kerk als de kerk zelf zijn in een expressionistische stijl gebouwd.

- Boeimeersingel 14a:
De Nutskleuterschool met woning kwam aan de zuidzijde van de Boeimeersingel tot stand naar het zakelijk expressionistische ontwerp van Architectenbureau Korteweg en Verwoerd uit 1934. In het verleden deed het gebouw ook dienst als controle gebouw van het Groene Kruis, een landelijke vereniging voor wijkverpleging.

- Julianalaan 1:
Het voormalig kantoor, inclusief woning, van de Kamer van Koophandel en Fabrieken kwam naar het ontwerp van Jac. Hurks uit 1936 tot stand op de hoek van de Julianalaan en de Michiel de Ruyterstraat. Het pand is gebouwd in 1937 in de Delftse Schoolstijl. Zowel door de hoekligging als door de ligging aan de Mark heeft het bouwwerk een beeldbepalende waarde.

15 nieuwe gemeentelijke monumenten weergeven op een grotere kaart