http://www.bredavandaag.nl/nieuws/43142/2011-02-09/adank-nooit-meer-de-politiek foto Erik Eggens
http://www.bredavandaag.nl/nieuws/43142/2011-02-09/adank-nooit-meer-de-politiek foto Erik Eggens

Adank: ‘Nooit meer de politiek’

Nieuws

BREDA – Het roer is bij André Adank radicaal omgegaan nadat hij in november 2009 opstapte als wethouder in Breda. “Religie en politiek leveren gevaarlijke combinaties voor de samenleving en een evenementenhal op de Bavelse Berg is trekken aan een dood paard”, stelt hij nu. Ook zijn snor behoort na 40 jaar tot de verleden tijd.

Door Erik Eggens en Serge Mouthaan

Dat was anderhalf jaar geleden wel anders. Adank geloofde heilig in het succes van een evenementenhal op de voormalige vuilstort. Hij moest zelfs het veld ruimen na uitspraken over het continueren van de evenementenhal terwijl het college, waartoe Adank behoorde, eerder bekendmaakte definitief een punt te zetten achter het project.

Met veel interesse volgt hij nog de Bredase ambities en politiek, maar een rol als politicus heeft hij definitief aan de kant geschoven. “Als het om Breda gaat, dan ben ik nog steeds zeer geïnteresseerd. Voornamelijk in bestuurlijke zin, maar de politiek, daar meng ik me niet meer in. Het duurt allemaal te lang en denken dat geloof en politiek samengaan, vind ik hypocriet.”

Spelletje gespeeld
Adank hekelt vooral ‘het gekissebis in de huidige politiek’. “Ze spelen een tricky spelletje, de politiek is niet zuiver”, meent hij. “Dat moet er uit. Gun elkaar een succes, ongeacht welke partij.” Adank doelt daarbij ook op het geval Bavelse Berg. “Ik werd rechts en links ingehaald door het geld dat uiteindelijk naar de locatie van het NAC-stadion ging. Er is een spelletje gespeeld. Toch is de evenementenhal voor mij een persoonlijke nederlaag. Als we toen hadden doorgepakt met het hele complex, was het gelukt. Nu blijft dat trekken aan een dood paard. Het is terecht dat de provincie de subsidie van vier miljoen voor de hal niet heeft gehonoreerd. Het plan is in deze vorm niet toereikend”, meent de oud-wethouder.

Adank heeft in het anderhalve jaar veel gelezen en houdt zich vooral bezig met contemporaine geschiedenis in relatie tot nationale en internationale politiek als vervolg op zijn studies in Utrecht. Zo is hij afgestudeerd in taal- en letterkunde.

“Het is een ware luxe dat ik nu tijd voor mezelf heb en niet meer word gebeld door iedereen”, verzucht Adank. “Ik leef en krijg ook de ruimte om te leven. Dat ondanks de zware onderzoeken die ik nog ieder jaar moet ondergaan.” Els Aarts (CDA) verving Adank tijdelijk toen bij hem kanker werd geconstateerd. Adank kwam daarna terug als wethouder, maar dat duurde niet lang. “Ik ben inmiddels ongeveer gezond verklaard. Maar als je eenmaal kanker hebt gehad, dan blijft dat je voortdurend bezighouden.”

’Brabantstad 2018 niet doen’
En zoals dat een bestuurder in hart en nieren betaamt, blijft ook Adank het huidige stadsbestuur kritisch volgen. De man die door velen, al dan niet positief, verantwoordelijk wordt gehouden voor de realisatie van het Chassé Theater, Mezz en het Graphic Design Museum vindt de keuze voor Brabant Culturele Hoofdstad 2018, waarvan Breda deel uitmaakt, niet helemaal juist.

“We waren daar 10 jaar geleden al mee bezig met Brabantstad en dat werkt in de economie; culturele hoofdstad is er daarna bijgesleept”, legt hij uit. “Toen lachte iedereen ons uit. Nu vind ik dat je eerder de prioriteit moet leggen bij bijvoorbeeld het project Via Breda en Dinalog. Die zouden eerst tot een succes moeten worden afgerond en dan ga je verder kijken. Breda moet zich niet groter voordoen dan het in feite is. Brabant2018 wordt nu geraamd op tien miljoen euro. Daar komt straks nog onverwachts wel vijf miljoen bij. Die kun je beter steken in het project Via Breda zodat dat niet aan kwaliteit hoeft in te boeten.”

Perfectioneren
Naast kritiek heeft Adank ook goede woorden over voor bijvoorbeeld het huidige college van burgemeester en wethouders dat nu op het pluche zit. “Ze pakken de bezuinigingen goed aan. Het college toont ambitie. Er kwam destijds zo veel geld uit het grondbedrijf (dat nu zwaar noodlijdend is, red.) dat het niet op kon met de ontwikkelingen. Nu is dat anders en dat pakt het college goed aan.”

Toch is Adank er van overtuigd dat Breda wel moet blijven bouwen. “De ontwikkelingen bij Bavel hadden niet stopgezet moet worden. Dat had juist positieve gevolgen voor bijvoorbeeld Bavel zelf en het dorp Dorst. Die hadden, door de aanleg van een randweg, meer lucht gekregen. Het is jammer dat de ontwikkelingen bij Teteringen de gemeentekas doodarm hebben gemaakt. Waarom meteen multifunctionele accommodaties uit de grond stampen? Dat is nergens voor nodig.”

Breda mag zich wat betreft de oud-bestuurder wel meer richten op stad van het onderwijs. De NHTV, de KMA en Avans kunnen volgens hem grote bijdragen leveren als het gaat om Breda als universiteitsstad. “De gemeente speelt daarin een faciliterende rol. Geen windmolens, geen evenementenhal, geen Culturele Hoofdstad, maar perfectioneren waar je mee bezig bent.”