Afbeelding

Jacobs: 'Veel uitrijden ambulances voorkomt leed'

Nieuws

BREDA - Brabantse ambulances rijden voor elke scheet die dwarszit uit. Dat valt op te maken uit een interne memo van de Ambulancedienst Brabant Midden-West-Noord. Directeur Ger Jacobs zou hiermee willen voorkomen dat er bezuinigd wordt op de ambulances.

Directeur Ger Jacobs nuanceert opmerkingen over ‘laagdrempelig in [te] zetten’ van de ambulances, zoals hij in de memo schreef. “Met laagdrempelig bedoelen wij juist dat we de huisartsen bijstaan. Wanneer zij niet kunnen rijden, zorgen wij dat wij uit kunnen rijden”, zo zegt Jacobs. “We hebben in het verleden maar vaak genoeg gezien dat wij alsnog naar de huisartsenpost moesten, dus hiermee voorkomen we ook nog een hoop leed.” Hiermee doelt hij op mensen die zich gemeld hadden bij de huisartsenpost, maar uiteindelijk iets veel ernstigers hadden.

Hij vertelt dat het artikel van de EO compleet uit zijn verband is gerukt.’ “Het hele verhaal is veel complexer dan de omroep doet vermoeden. Als wij dat moeten uitleggen, dan kan ik er wel een boek over schrijven.”

Het komt erop neer dat de ambulances een bepaald aantal keer per jaar uit moeten rijden om zo een korting te ontvangen. Door dus bij een groot aantal meldingen te rijden houden ze deze korting in stand en hoeft er niet bezuinigd te worden.

Naar aanleiding van de EO-uitzending eisten de zorgverzekeraars een onderzoek naar de Brabantse ambulancediensten.