Afbeelding

In 2017 nieuw Amphia ziekenhuis gereed

Nieuws nieuwbouw

SPORTPARK – In 2017 moeten de twee locaties in Breda van het Amphia ziekenhuis zijn samengevoegd. Aan de Molengracht komt naast het bestaande gebouw, dat flink wordt gerenoveerd, ook nieuwbouw.

Het bestuur van het ziekenhuis tekende samen met de gemeente donderdag een intentieovereenkomst. Zowel wethouder Alfred Arbouw als Ernst Hoette, lid van de Raad van Bestuur van het Amphia, zetten nu alles in op een haalbaarheidsonderzoek.

Met de ondertekening van de overeenkomst zijn de eerste stappen gezet richting de realisering van het ‘nieuwe’ ziekenhuis. Met het samenvoegen van de ziekenhuizen in Breda en de nieuwbouwplannen op de locatie in Oosterhout is zo’n 190 miljoen euro gemoeid.

Locatie Molengracht
In het onderzoek wordt bekeken of de plannen die het ziekenhuis heeft uitvoerbaar zijn. Zo heeft het samentrekken van de twee locaties aan de Molengracht nogal wat gevolgen voor de ontsluiting van het verkeer. Zeker gezien de druk die nu al ligt op de Claudius Prinsenlaan.

Arbouw: “Deze ontwikkelingen hebben consequenties voor het hele gebied. Alle bewegingen in dit gebied hebben gevolgen. Dan gaat het niet alleen om het verkeer, maar ook vanuit financieel oogpunt.”

Locatie Langendijk
Ook worden de sluiting van het Amphia aan de Langendijk en de mogelijke realisatie van woningen aldaar onder de loep genomen. De financiering van de renovatie en de nieuwbouw in Breda en Oosterhout moet voor een groot deel komen uit de verkoop van die woningbouw.

Daar zit meteen een knelpunt, want de gemeente is gebonden aan een maximum aantal te bouwen woningen. Dat wordt nu al als te laag ingeschat. De wethouder, die eerder van de gemeenteraad de opdracht kreeg hierover in gesprek te gaan met de Provincie, gaf aan hierin samen op te trekken met het Amphia ziekenhuis.

Dilemma
“Het is een dilemma. Er is in West-Brabant sprake van twee snelheden wat bevolkingsgroei betreft. In de regio Breda neemt die, in tegenstelling tot andere delen alleen maar toe. Dat gaan we aankaarten. Buiten dat moet het belang van het Amphia ziekenhuis voor de hele regio worden benadrukt”, aldus Arbouw.

In het haalbaarheidsonderzoek wordt ook gekeken naar andere mogelijkheden aan de Langendijk dan woningbouw. De wethouder vindt het nog te vroeg om daar op in te gaan.

Wat wel duidelijk is dat de bestaande hoogbouw van het huidige ziekenhuis niet perse gesloopt hoeft te worden. “Er kan gedacht worden aan studenten- of starterswoningen”, zei bestuurslid Hoette daarover.