Logo bredavandaag.nl

Breda tegen behoud hoogspanningskabels boven wijken

  Nieuws

HAAGSE BEEMDEN – Het Bredase college laat de minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie weten niet voor het behoud van het hoogspanningstracé te zijn dat boven de Haagse Beemden en de wijk Wisselaar hangt.


Dat zegt het stadsbestuur na vragen van raadslid Solveig van Mourik-Van der Bruggen van de PvdA Breda. Netbeheerder TenneT legt momenteel een nieuwe 380 kV-lijn aan. De door TenneT voorgestelde route maakte de lijnen boven Breda overbodig. Echter werd deze route gediskwalificeerd omdat deze voorzag in een doorsnijding. En dat is niet gewenst.

Het alternatief, waarbij de route boven woonwijken en school in Breda wel zou blijven bestaan, werd daarna automatisch aangewezen als meest milieuvriendelijk. Het raadslid vreest dat bij de aanleg van een nieuw tracé het huidige dat boven Breda loopt, gewoon blijft bestaan.

“In de Haagse Beemden en Wisselaar wonen duizenden mensen vlakbij de hoogspanningslijn”, stelt het raadslid. “Bovendien staan er tenminste vijf scholen onder die lijn.” Minister Verhagen maakte bekend woningen van mensen die dichtbij hoogspanningskabels wonen, op te kopen. Om hoe veel huizen het in Breda gaat, is volgens een gemeentewoordvoerder nog niet duidelijk.

Het stadsbestuur is bezig met een brief aan het ministerie om er op aan te dringen alsnog voor een alternatieve route te kiezen. “Recent is nog een derde alternatief bekendgemaakt”, stelt het college. “We bekijken of dit een goed alternatief is.”FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief