Logo bredavandaag.nl
foto Colina Boeren/ImiraFoto
foto Colina Boeren/ImiraFoto

‘Inspectie faalde na incident met baby Amphia Ziekenhuis’

  Nieuws

SPORTPARK – ‘De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft te weinig gedaan met de klacht van ouders nadat hun zoontje op de operatietafel brandwonden opliep’. De toen zes weken oude Yanniek liep brandwonden op na een verkeerd aangesloten verwarmingsmatras in het Amphia Ziekenhuis Breda.


De Volkskrant schrijft zaterdag dat de IGZ over het algemeen laks is met het behandelen van klachten van patiënten. “Ze neemt klachten niet serieus of doet te weinig met ernstige meldingen”, aldus de Volkskrant.

De ouders van de destijds zes weken oude Yanniek dienden een klacht in nadat hun kind ernstige brandwonden opliep bij een liesbreukoperatie in het Bredase Ziekenhuis. Het operatiematras was verkeerd aangesloten waardoor Yanniek eerste- tweede- en derdegraads brandwonden opliep en vervolgens wekenlang in het brandwondencentrum lag. Yanniek is nu twee jaar oud en loopt nog steeds rond met een drukpak en littekens.

Vooral de gang van zaken na het incident vinden de ouders van Yanniek onbegrijpelijk. “Het enige wat we kregen van de IGZ was een korte brief: het ziekenhuis had de apparatuur vervangen en het zou nooit meer gebeuren”, zo zegt de moeder van Yanniek in de Volkskrant.

De woordvoerster van het Amphia Ziekenhuis bevestigt het incident met het matras. “Het klopt dat dit patiëntje door oververhitting van een verwarmingsmatras tijdens een liesbreukoperatie brandwonden heeft opgelopen”, legt zij uit. “De temperatuursensor van het matras was niet goed aangesloten. Het ziekenhuis heeft direct na constatering hiervan melding gemaakt bij de IGZ. Uiteraard is grondig onderzoek verricht naar de oorzaak van deze calamiteit en zijn op grond van de resultaten verbetermaatregelen getroffen zodat dit niet meer kan gebeuren.”

Volgens de woordvoerster van het ziekenhuis heeft de IGZ daarna bepaald dat Amphia hierin voldoende adequaat heeft gehandeld. “Echter, dit maakt het leed voor de familie niet minder hevig en realiseren ons natuurlijk goed hoe erg dit voor de betrokkenen is. Wij betreuren hetgeen is gebeurd enorm”, besluit de woordvoerster.

Dergelijke incidenten vinden weinig plaats in het ziekenhuis, voegt Amphia daar nog aan toe. “Calamiteiten met medische apparatuur van deze omvang komen in ons ziekenhuis minder dan één keer in de twee jaar voor. Wij hanteren een uitgebreid veiligheidsmanagementsysteem waar wij continu verbeteringen in aanbrengen”FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief