Logo bredavandaag.nl
foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

2 minutendebat gemeenteraad schiet doel voorbij

  Opinie

OPINIE - Goede beweegredenen lagen ten grondslag aan het invoeren van het 2 minutendebat. Maar na twee krampachtige pogingen moeten we nu al aangeven dat de proef mislukt is, zo stelt raadslid Dick Vuijk (Breda '97) in deze opiniebijdrage.


Dualisme is vooral, een gemeenteraad die gesprek met elkaar aangaat. Met de voeten op tafel als het ware en praten over zaken waar de gemeenteraad op eigen kracht tracht de gevoelens van de stad te bundelen.

Hierbij is het niet nodig meteen vraagstellend naar Burgemeester en Wethouders te treden maar dus te zoeken naar die eigen mening. Uiteindelijk afgeconcludeerd kun je dan vervolgens, indien nodig, ja let wel, indien nodig, de grootste gemene deler van je gevoelens ter discussie stellen aan B & W.

Afgelopen twee vergaderingen merk je toch dat er vraagstellend naar het college steeds 'iets’ wordt opgeworpen waarbinnen de regie van de raadsvergadering iedereen verward op reageert.

B & W kan immers niet direct reageren op gevoelens van elkaar aansprekende partijen. Een spagaat tijdens de raadsvergadering.

De waan van de dag, in dit geval 'Ivo Opstelten” , was nu voor de fractievoorzitter van GroenLinks de reden om opportuun de discussie die de PvdA al had aangezwengeld en, welke volgende maand nog eens terugkomt, te stelen.

Ja, Stelen. En waarvoor, waarschijnlijk de publieke tribune. 2 minuten debat weg ermee. In plaats daarvan één keer in de maand een duale vergadering zonder college en in een soort Lagerhuisopstelling.

Duaal dus prima maar dan ook echt duaal, bewogen als volksvertegenwoordiger, niet scorend voor de tribune maar met de ondertoon “wat goed is voor de stad”en dus die mening van de duale raad.

Het artikel verwoordt de mening van Dick Vuijk Gemeenteraadslid Breda’97FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief