Afbeelding

Opinie: Solliciteren in je trainingspak werkt niet

Opinie

OPINIE - Wanneer houden politici eens op met het predicaat sociaal te hangen aan het geven van bijstandsuitkeringen aan mensen die gewoon aan het werk zouden moeten zijn?

Door Eddie Förster

Ter verduidelijking: ik heb het over de mensen die een bijstandsuitkering ontvangen en er op alle mogelijke manieren voor zorgen dat zij geen baan krijgen. Het zijn de mensen die profiteren van uw belastingcenten en waar een partij als de PVDA sinds jaar en dag voor opkomt.

Het was donderdag na de raadsvergadering in Breda dus een klein feestje voor de PVDA Breda. Miriam Haagh schrijft op de website van de partij: "Samen met een aantal andere fracties hebben we de harde landelijke maatregelen weer een beetje een sociaal Bredaas gezicht weten te geven."

Een onderdeel daarvan was de discussie over het korten van mensen in de bijstand die zichzelf verkeerd kleedden en daardoor de kansen op een baan verspelen.

Ik vind dat iedereen die kan werken en een uitkering ontvangt zo snel mogelijk aan de bak moet. Voor die mensen moet de bijstandsuitkering geen vangnet zijn maar een trampoline. Dat betekent als werkzoekende dat je alles wat je kan belemmeren om een baan te krijgen moet wegnemen. De Nederlandse taal spreken, iemand gewoon een hand geven maar ook ervoor zorgen dat je gepast gekleed gaat naar een sollicitatiegesprek.

Het lijkt mij niet meer dan logisch dat je mensen die deze belemmeringen niet wegnemen of zelfs gebruiken om expres geen baan te krijgen kort op hun uitkering. Eindelijk wordt er landelijk lef getoond door het korten op de bijstandsuitkering mogelijk te maken. Breda heeft de kans om deze regel te gebruiken verspeeld door met een meerderheid wethouder Cees Meeuwis de opdracht te geven niets met het landelijke plan te doen. Een gemiste kans en een overwinning voor de profiteurs.

Het is sociaal om mensen die echt niet kunnen werken te voorzien van een uitkering, daar draag ik met alle liefde mijn steentje aan bij. Maar willens en wetens de belastingbetaler oplichten door jezelf uit de markt te spelen voor een baan vind ik ronduit belachelijk en dan mag u erover nadenken of wij voor asociale mensen sociaal willen blijven. Ik in ieder geval niet.

Eddie Förster is hoofdbestuurder van de JOVD (Marketing & Campagnes). Daarnaast studeert hij Marketing Management aan de UVT en werkt als klantenadviseur bij een zorgverzekeraar.