Gemeenteraadsvergadering. foto Ilse Lukken
Gemeenteraadsvergadering. foto Ilse Lukken

Opinie: afsplitsraadsleden schaden vertrouwen in de politiek

  Opinie

OPINIE - De vele afsplitsingen in de Bredase gemeenteraad is de JOVD Baronie van Breda een doorn in het oog. Voorzitter Riccardo Gunst en bestuurslid politiek Emiel de wit roepen op de zetel aan de partijen te laten bij opstappen uit een fractie.


 

"Weer was het raak! Weer stapte er een gemeenteraadslid uit een fractie om voor zich zelf te beginnen. Na de PvdA, het CDA en Breda 97 was ditmaal de beurt aan de SP.

 Jamal el Kaddouri stapte 20 april uit de fractie. Het wijzen naar elkaar kan beginnen. Na uittreden van de fractie verkondigd het raadslid publiekelijk dat ‘de partij haar principes verloochent’ en gaat zoals in de laatste vier gevallen op eigen kracht verder. Hier reageert de partij dan weer kribbig op en zegt op haar beurt dat er met het desbetreffende raadslid niet samen te werken valt. Modder vliegt heen en weer met een welles nietes spelletje tot gevolg. Met als grootste verliezer de politiek zelf.

 Het kan altijd zijn dat je het zo oneens bent met de partij dat je er niet meer mee kan samenwerken maar lever dan je raadszetel in. Door krampachtig vast te houden aan je raadszetel word er de indruk gewekt dat macht, geld of een opstap voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 de drijfveer zijn voor het behouden van de raadszetel in plaats van het controleren van het College van burgemeester en wethouders.

 Politici hebben hun mond vol over de toenemende kloof tussen politiek en de burger. Dit gedrag vergroot die kloof alleen maar en is slecht voor het vertrouwen en aanzien van de politiek. De vooroordelen van politici die er enkel voor zichzelf zitten en plakken aan het pluche, worden hiermee bevestigd. Je word gekozen namens een partij en om dan je zetel mee nemen noemen wij kiezersbedrog. Uit een fractie stappen is iemands goed recht, maar laat de zetel bij de partij waar die hoort. Laat in 2018 maar zien dat je op eigen kracht een zetel waard bent in de gemeenteraad van Breda."

 Riccardo Gunst is voorzitter JOVD Baronie van Breda, Emiel de Wit is bestuurslid politiek.