foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

Opinie: 'Het stadion naar NAC en maak van P5 een P+R'

Opinie

Het stadion van NAC, evenals de komst van een Park en Ride; daar is recentelijk veel om te doen in Breda. In dit opiniestuk schrijven Bas Meas, fractievoorzitter SP, en SP-raadslid Dirk Uijl, een eventuele toekomstige oplossing. 

OPINIE - Het is de tijd van de verlanglijstjes. Niet alleen voor Sinterklaas, maar ook voor de politiek. In maart vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats en partijen zijn druk met het verkiezingsprogramma. Wat wensen zij voor Breda de komende vier jaar? Bij veel partijen zal een Park en Ride (P+R) wederom hoog op het lijstje staan. Op drukke dagen slibt de binnenstad dicht. Dat is niet goed voor bezoekers, winkeliers en inwoners. Ondanks de politieke wil en in tegenstelling tot steden als Den Bosch of Eindhoven, is die P+R er in Breda nog altijd niet. Maar een unieke kans lijkt zich voor te doen!

De gemeenteraad heeft besloten dat er een eind moet komen aan de te innige banden tussen gemeente en NAC. Uit onderzoek blijkt dat er is sprake van belangenverstrengeling. Dat komt doordat de gemeente eigenaar van het stadion is en NAC de enige reële huurder. Bij een faillissement van de club, blijft de gemeente dus met een waardeloos stadion zitten. Een voetbalstadion zonder voetbalclub is namelijk niet meer waard dan de grond waar het op staat. Wanneer de gemeente geen eigenaar meer is, komt er een eind aan deze verstrengeling. Maar aan wie verkoop je zo’n stadion?

Eerder dit jaar werd ons voorgehouden dat uitsluitend een aantal ontwikkelaars uit het ‘old boys network’ interesse had. Maar alleen wanneer op het naastgelegen parkeerterrein P5 nog eens 10.000m2 winkels mocht komen. Inwoners en winkeliers van de omliggende wijken en dorpen, de komst van Stada-stores nog altijd niet te boven, kwamen in verzet. Van de winkeliers vreest 40% dat nog meer winkels wel eens de genadeklap kan zijn, bleek uit een enquête. Desondanks was verkoop zonder extra winkels volgens VVD-wethouder Alfred Arbouw ‘niet realistisch’. Op aandringen van de gemeenteraad werd verder gezocht en inmiddels hebben nog drie partijen interesse getoond, waaronder NAC.

NAC betaalt jaarlijks nu een forse huur aan de gemeente, gebaseerd op de boekwaarde van het stadion. Die boekwaarde is echter vooral gebaseerd op de ontwikkelrechten van de grond rondom het stadion. Voor NAC onwenselijk aangezien zij meebetalen aan iets waar ze geen gebruik van maken. Wanneer de club dus alleen het stadion terugkoopt,  dan kunnen de huisvestingskosten drastisch naar beneden. Goed nieuws voor NAC dus en voor de gemeente omdat er een einde komt aan de belangenverstrengeling.

Maar geen goed nieuws voor het ‘old boys network’. In een uiterste wanhoopspoging lieten zij deze week weten dat ze ook wel interesse hebben in uitsluitend het ontwikkelen van meer winkels. Een bijzondere draai. Eerst waren volgens hen meer winkels noodzakelijk om het stadion te kunnen kopen. Nu maken ze de ontwikkeling van winkels ineens een doel op zich. Eén van de ‘old boys’ in de krant: “Het zou zonde zijn als P5 als een grote lege vlek zo dicht bij de stad blijft liggen”. Typisch ontwikkelaars. Eerst een probleem creëren wat er nog niet was, om daar vervolgens de oplossing voor te hebben: nog meer winkels!

Als er al een probleem is, dan is de oplossing in ieder geval niet winkels bijbouwen ten koste van de leefbaarheid in omliggende wijken en dorpen. Gebruik als gemeente P5 dan als P+R zodat het niet slechts eens in de twee weken vol staat, maar  dat het op drukke dagen de dichtgeslibde binnenstad kan ontlasten. De kans om deze breed gedragen politieke wens te vervullen doet zich nu voor. Inwoners en winkeliers van zowel het centrum als de wijken en dorpen rondom het stadion verdienen het. De ‘old boys’ niet.