De cijfers: 'Telefoon moet beter'

  Politie

In het burgerjaarverslag van de gemeente Breda worden enkele cijfers aangehaald. Een daarvan ging over telefonie. De conlusie: Breda wordt beter bereikbaar.


In 2007 bleef de telefoon nog in 10 procent van de 270-duizend gevallen rinkelen, en ging niet alle post snel genoeg door de ambtelijke molens. Burgemeester Van der Velden “Daar is ook een voorstel voor gedaan. Dat moet ook beter, al zit er zeker vooruitgang in.”

In 2009 gaat de telefonie sowieso anders. Breda krijgt per 1 januari een nieuw telefoonnummer, 14076. Volgens de burgervader is dat de oplossing. Hij is niet bang voor lange wachttijden of keuzemenu’s. “Mensen moeten snel doorgeschakeld worden, adequaat geholpen worden. Ik ben ook allergisch voor bandjes, maar ik vind het ook niet prettig als ik niet de juiste persoon te spreken krijg. Het is duidelijk dat bellers niet een hele symfonie te horen moeten krijgen.” Het nummer moet uiterlijk in 2015 zelfs 24 uur per dag bereikbaar zijn. “Daar hebben we een inhaalslag te maken. Dat hoort bij de service. De gemeente is aan het veranderen. Dat gaat razendsnel. Als je het vergelijkt met vijf of tien jaar geleden is de manier van communiceren ook veranderd.”

Waneer is hij tevreden als hij in het volgende burgerjaarverslag terugkijkt op dit jaar. “Het eerste contact met de gemeente, dat vind ik belangrijk. Dat we daarin vooruitgaan. Dat de burger het idee heeft, die doen hun best. Hoe ervaart iemand dat eerste contact. Die eerste klap is een daalder waard. De burger moet weten waarom iets lang duurt. Dat is een aandachtspunt. Af en toe een klacht voorkom je nooit.”

>> 'Meer stadsgesprekken, vaker de wijk in'

>> 'Telefoon moet beter'
>> Meer via internet
>> Eigen verantwoordelijkheid