Een wagen van het arrestatieteam in Zundert. Op www.brabantvandaag.nl meer foto's en nieuws. foto Erik Eggens.
Een wagen van het arrestatieteam in Zundert. Op www.brabantvandaag.nl meer foto's en nieuws. foto Erik Eggens.

Advocaat verbaasd over inval bij Satudarah

Politie

BREDA – Advocaat Erik Thomas van de Bredase chapter van de motorclub Satudarah zag de inval van dinsdagavond niet aankomen. “Ik hoop dat het dossier van Justitie zo groot is als de inval zelf.”

Het Openbaar Ministerie verdenkt de leden van de Satudarah van (poging tot) afpersing van de Bredase horeca. Volgens officier Tom Hendriks gebeurde dat bij meerdere cafés in de Bredase binnenstad.

Media
Thomas vindt de grootte van en de media-aandacht voor de inval buiten proporties. Ook bevreemdt het hem dat Satudarah zelf niet als verdachte is aangestipt. “Je pakt tien leden op van de club maar laat de organisatie zelf ongemoeid. Dat is vreemd.”

“Bij mij zijn die geruchten over afpersing wel bekend”, zegt Peter Werther. De voorzitter van de Koninklijke Horeca Nederland afdeling Breda vindt dat de inval de gedachte dat er iets speelt voedt. “Het blijven geruchten, we hebben de informatie niet uit eigen hand. Er zou toch wel iets aan de hand moeten zijn.” Werther vreest dat het problemen alleen maar groeien, mede door de economische crisis die de positie van de ondernemers verzwakt.

Aanwijzingen
Advocaat Thomas denkt dat het OM daarvoor wel aanwijzingen heeft, maar meent dat het wat dat betreft ‘zeker geen vijf voor twaalf is’. Hij heeft ‘geen flauw idee waar het OM straks mee komt’ en denkt dat de massale inval meer te maken heeft met ‘het tevreden stellen van Henk en Ingrid’. “Het dossier moet wel dik zijn. Alleen dat zou een inval als deze rechtvaardigen”, stelt de advocaat.

Geruchten
“We hebben een beeld van de problemen en kennen de geruchten die de ronde doen”, gaat Werther verder. “Voor betrokken ondernemers is het vervelend. Ze zijn kwetsbaar en dit maakt het nog lastiger. Ze komen ook niet altijd naar voren als het gebeurt.”

Werther stelt dat het contact met burgemeester peter van der Velden de laatste tijd alleen maar intensiveert. “En dat moet ook wel als je ziet dat de wereld verhardt.”

Bekijk foto's van de inval hier.