Afbeelding

Politie: ‘Volgapps’ moeten straatroof voorkomen

Politie

BREDA - De politie spoort het gebruik van zogenoemde volgapps aan om op die manier het aantal straatroven te voorkomen. Door het gebruik van dergelijke software zijn gestolen mobiele telefoons makkelijker te traceren en wordt het minder aantrekkelijk voor straatrovers om mobieltjes te stelen.

Daarnaast stimuleert de politie het registreren van het IMEI-nummer van smartphones. “Dit 15-cijferige nummer is voor elke mobiele telefoon uniek en is dus bewijs dat het om jouw gsm gaat. Het is technisch gezien mogelijk dat providers de gestolen telefoon op basis van dit nummer blokkeren op het telefoonnetwerk.”

In Groot-Brittannië en België leidde deze beide acties al al tot een aanzienlijke daling van straatroven, stelt de politie. In ons land is van een dergelijke daling nog geen sprake. Met de telefoonmaatschappijen wordt overlegd over het blokkeren van toestellen op basis van het IMEI-nummer. Nu gebeurt dat nog niet.

Smartphones zijn duur, gewild en daarom erg in trek bij criminelen, zo blijkt uit gegevens van de politie. “Uit analyses blijkt dat momenteel 45 procent van alle straatroven gericht is op het stelen van een mobiele telefoon. Daarnaast worden tegenwoordig smartphones, laptops en tablets vaak meegenomen bij een inbraak of een overval.”

Met de track & trace software voor smartphones, tablets en laptops kan de locatie van het apparaat na diefstal bepaald worden. Ook kan op die manier vanaf afstand een foto van de dief of heler gemaakt worden.