Logo bredavandaag.nl
foto gusdrinks/flickr.com
foto gusdrinks/flickr.com

Breda verantwoordelijk voor 301 gevallen van diefstal

  Politie

BREDA - 'Secret scanners' hebben de afgelopen november bij 51 winkels 301 artikelen 'gestolen'. Dat bleek bij de presentatie van deze anti-winkeldiefstalactie van Gemeente Breda, Politie en de ondernemers. het ministerie van Veiligheid betaalde mee aan de scan. Het doel van deze scan was om de veiligheid in en rond de winkels te verbeteren.


De meewerkende ondernemers zijn eind november in hun winkel bezocht door een ‘secret scanner’: een bezoeker die winkels op een aantal punten beoordeelde. Totaal zijn 301 artikelen uit de verschillende winkels meegenomen, met een totale waarde van ruim € 5.000.

De ‘secret scanner’ verkende hoe een ondernemer z’n winkel opent en sluit en keek naar de procedures rond de kassa. De winkeliers waren op de hoogte dat de secret scan zou plaatsvinden, zij wisten echter niet wanneer hun winkel bezocht zou worden. Wanneer de gelegenheid zich voordeed, nam de ‘secret scanner’ iets mee uit de winkel zonder daarvoor te betalen. Via een verborgen camera vond registratie plaats.

Wethouder Arbouw van Handhaving en Preventie: “Ik vind het belangrijk dat winkeliers zichzelf veilig voelen in hun winkel en straat, maar ook weten hoe zijzelf bij kunnen dragen aan veiligheid. Deze actie maakt duidelijk dat met alert te zijn en met een aantal eenvoudige maatregelen de veiligheid in het winkelgebied met sprongen vooruit gaat."

Tijdens de bijeenkomst op 11 december in het Stadskantoor kregen de winkeliers camerabeelden te zien, die door de secret scanners waren gemaakt. Hierop was duidelijk te zien hoe de ‘winkeldieven' te werk kunnen gaan en winkeliers om de tuin proberen te leiden. Vervolgens kregen de winkeliers in een workshop tips aangereikt om hun winkel nog veiliger te maken en kregen ze ook hun meegenomen artikelen weer terug. Een aantal winkeliers kreeg een pluim: winkeldiefstal was in hun winkel praktisch onmogelijk.

De Secret Scans vonden plaats in gebieden waar volgens het Keurmerk Veilig Ondernemen wordt gewerkt. Dit Keurmerk is een samenwerkingsverband tussen ondernemers, gemeente, politie en brandweer en heeft tot doel winkelgebieden veilig, heel en schoon te maken en te houden. Breda kent 10 gebieden die KVO gecertificeerd zijn of op het punt staan gecertificeerd te worden. Ondermeer de volgende winkelcentra of -gebieden zijn bezocht: De Berg, De Donk, Heksenwiel, Tuinzigt, Boschstraat, Nieuwstraat, Ginnekenweg/ Wilhelminastraat, Princenhage, Heusdenhout en Brabantplein.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief