Logo bredavandaag.nl
Een brand bij Destra Data aan de Mijkenbroek werd bestreden door tientallen brandweerlieden.
Een brand bij Destra Data aan de Mijkenbroek werd bestreden door tientallen brandweerlieden. (Freek de Swart)
brand

Uitslaande brand bij Mijkenbroek (foto's + 4 video's) (Update)

  Politie

BREDA - Bij Destra Data aan de Mijkenbroek is maandag aan het begin van de middag een flinke brand uitgebroken. De rookwolken trekken richting Breda-Noord. De brandweer is met groot materieel uitgerukt. Ook de politiehelikopter zorgde vanuit de lucht voor assistentie van de brandweer.


Kort na half een werd de brand opgeschaald naar Grip 1 en kort daarna grip 2. De brand is inmiddels opgeschaald naar GRIP 3. Dit houdt in dat de burgemeester bijeen komt met het volledige Gemeentelijk Beleidsteam om op bestuurlijk niveau sturing te geven aan de bestrijding van de brand. Ook zal de Commissaris van de Koning worden geïnformeerd. Hetzelfde geldt voor de Minister van Binnenlandse Zaken.

De brandweer zette extra materieel in. Het bedrijfsverzamelgebouw waarin Destra Data zit werd ontruimd. Bij de brand zijn geen gewonden gevallen, aldus de brandweer. Het pand is inmiddels grotendeels verwoest. Via social media werd gesproken van giftige rook. Daarvan was geen sprake, zo stelde een woordvoerder van de Veiligheidsregio. "Rook is altijd giftig, maar deze rook niet meer dan in andere gevallen. De zwarte rook was afkomstig van isolatiemateriaal en dakbedekking."

Vanwege de rookontwikkeling werd een NL-Alert verstuurd en zijn de sirenes op verschillende plaatsen in Breda afgegaan. Ooggetuigen spraken ook van ontploffingen, volgens de brandweer worden deze veroorzaakt door exploderende gasflessen.

Brandweer en gemeenten adviseerden ramen en deuren dicht te doen. De zwarte rook zorgt voor een penetrante plastic lucht. De brandweer waarschuwd om uit de rook te blijven. Mensen wordt gevraagd niet te komen kijken, hulpverleners hebben daar last van, aldus de Veiligheidsregio.

Destra Data is een bedrijf dat vertrouwelijke informatie vernietigd. Het bedrijf is onderdeel van de Van Gansewinkel Groep. Volgens ooggetuigen slaan de vlammen inmiddels uit het dak. De rookwolken trekken in dikke wolken over de stad. Uit de hele stad komen meldingen van de dikke rookwolken.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief