Vuurkorf.
Vuurkorf. (Kennisland)

Politie waarschuwt: vuur maken in tuin verboden

  Politie

BREDA - Langere avonden en aanstaande aangenamere temperaturen maken ook dat uit verschillende tuinen rookpluimen opstijgen, afkomstig van barbecues of vuurtjes. Dat laatste is niet zonder risico, want: “Behalve barbecueën, koken, tuinfakkels en een vuurkorf is feitelijk elk vuur verboden”, aldus de politie.


Overtreders riskeren boetes van vele honderden euro's. “Zowel de politie als de gemeente kunnen een boete opleggen”, aldus de politie. “Afval, zoals bewerkt hout, snoeihout en oud papier, verbranden is zonder meer verboden. Dat is al sinds 2003 zo.”  Wat wel mag is barbecueën en koken, zolang dit geen gevaar oplevert voor de omgeving. “Tuinfakkels en een kleine vuurkorf zijn ook toegestaan, maar hierin mag u uitsluitend kurkdroog onbewerkt hout stoken.”

De politie adviseert alleen te stoken met schoon en droog hout en rekening te houden met de weersomstandigheden en windrichting. “Het is voor de buren niet prettig als rook bij hen naar binnen waait. Sommige mensen vinden rook gewoon onprettig, anderen hebben gevoelige luchtwegen, astma of andere longziekten. Zij kunnen er veel last van hebben.”

Mensen die een gezellig vuurtje willen, kunnen volgens de politie het beste gebruikmaken van vuurpotten die op gel branden. “Die veroorzaken minder vervuiling dan houtvuur in een vuurkorf. Een elektrische of gasbarbecue geeft minder overlast dan een barbecue op houtskool of briketten. En stook niet bij mistig of windstil weer, zeker in dichtbevolkte gebieden. De kans op overlast is dan groot.”