Op de Asterdplas was zondag de eerste bijeenkomst voor de reddingsbrigade. foto Jelle Willers
Op de Asterdplas was zondag de eerste bijeenkomst voor de reddingsbrigade. foto Jelle Willers

Grootscheepse hulpoefening bij Galderse Meren

  Politie

BREDA - Gemeente Breda, Brandweer Breda, de Reddingsbrigade Breda, het Rode Kruis en het Team Markdal van de politie hebben zaterdag een grote oefening gehouden in en rondom de Galderse Meren.


Daarmee spelen de organisatie in op het nieuwe recreatieseizoen, want nu de temperaturen stijgen zijn de meren weer in trek bij het publiek om van de zon te genieten en verschillende watersporten te beoefenen. “Alhoewel er gelukkig weinig incidenten zijn is het wel belangrijk dat alle hulpdiensten, die betrokken zouden kunnen worden bij een incident, goed kunnen samenwerken”, aldus de politie in een persbericht.

De organisatoren zijn zeer tevreden over de aanpak en uitvoering van de oefeningen. "Er zijn altijd zaken die verbeterd moeten worden maar de samenwerking was perfect." De toevallige toeschouwers hebben in ieder geval kunnen zien dat, mocht er wat gebeuren bij de Galderse Meren, alles op alles gezet wordt om het incident succesvol te bestrijden.”

Een dergelijke gezamenlijke oefening wordt een keer per jaar gehouden. Daarbij worden reële gevallen negespeeld. Zaterdag werd geoefend met een boot met twee inzittenden die in de problemen was op het water. Daarbij raakte in het scenario een duiker gewond en ook een opvarende. Een familielid van een van de slachtoffers die aan de kant alles ziet gebeuren is zo geëmotioneerd dat hij de hulpdiensten belemmerd. Hij moet aangehouden worden maar pleegt verzet.

De tweede oefening ging over een verdwenen kind met suikerziekte. Ook hier was er iemand die zich belemmerend bemoeide met de reddingsactie en ook deze man moest aangehouden worden door de politie.

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief