Logo bredavandaag.nl

Twee hennepplantages na controle 400 woningen Haagse Beemden

  Politie

HAAGSE BEEMDEN - De controle van ongeveer 400 woningen in de wijk Muizenberg in de Haagse Beemden vrijdag en zaterdag heeft twee hennepplantages aan het licht gebracht. Deze zijn geruimd.


Van de twee hennepkwekerijen bleek in één geval sprake van een oververhitte installatie en dus een gevaarlijke situatie. Verder heeft Enexis op enkele locaties energiefraude vastgesteld en werd de energievoorziening op enkele plekken afgesloten om de veiligheid te kunnen garanderen. Ook is er nog een recent geruimde kwekerij gevonden. Eén persoon werd in verband hiermee aangehouden.  Daarnaast werd een droog- en knipruimte met recente plantresten en een afgebroken illegale aansluiting gevonden.

Deze actie was een samenwerking tussen de Gemeente Breda, politie, brandweer, openbaar ministerie en netbeheerder Enexis. Doel van de actie was volgens de gemeente in contact met bewoners te komen over hun veiligheid en de risico’s van brandgevaar door de aanwezigheid van hennepkwekerijen in de buurt.

Het merendeel van de bewoners reageerde positief op het verzoek om samen de buurt brandveilig te maken en te houden, stelt de gemeente in een persbericht. “Dat kan door alert te zijn in de eigen straat, bijvoorbeeld door ongebruikelijke situaties te melden. Voor Muizenberg leveren deze dagen een bijdrage aan (brand)veilig, hennepvrij en aangenaam wonen.”

"Brandgevaar in je buurt, door onveilige elektriciteitsvoorziening, dat wil je niet!”, voegt burgemeester Paul Depla daaraan toe in een verklaring. “Iedereen wil veilig wonen. Alle veiligheidspartners en de netbeheerder werken samen aan een veilige woonomgeving en het bestrijden van onveilige situaties.”

Hij noemde de bewoners een onmisbare schakel en deed de oproep om samen te werken aan een veilige buurt. “Hierbij hoort ook het melden bij vermoeden van ongewone activiteiten in je straat. Binnenkort zijn er gesprekken met bewoners: ik hoor graag hoe deze aanpak is ervaren en welke kansen de bewoners zien.”

De ongeveer 400 woningen zijn op basis van vrijwilligheid en met medewerking van de bewoner bezocht met het doel de brandveiligheid te controleren. Tweemaal is een woning binnengetreden met een bevel dat is getekend door de Officier van Justitie.

Als vervolg op de actie volgt in december een bijeenkomst voor buurtbewoners om meer uitgebreid te praten over kansen voor het verbeteren van de veiligheid. In januari 2016 is er een Veiligheidsmarkt.

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief