Logo bredavandaag.nl
In de straat is de gewelddadige aanslag op een 63-jarige Bredanaar het gesprek van de dag. Burgemeester Paul Depla kwam met buurtbewoners praten.
In de straat is de gewelddadige aanslag op een 63-jarige Bredanaar het gesprek van de dag. Burgemeester Paul Depla kwam met buurtbewoners praten. (Hanneke van Bokhoven)

Explosieven gevonden in woning Thorbeckeplein, twaalf woningen ontruimd (Update)

  Politie

HEUVEL - De politie heeft donderdagmiddag rond kwart voor drie twaalf woningen aan het Thorbeckeplein ontruimd nadat in een woning explosieven waren gevonden. Iets voor zes uur meldde de politie via twitter dat de Explosieven Opruimingsdienst de explosieven had gestabiliseerd. De afzetting in de straat werd hierna opgeheven. 


Naar aanleiding van de vondst van explosieven, is de 69-jarige bewoner van de woning vanmiddag aangehouden. Dat meldt politiewoordvoerder Jeroen Steenmeijer. De man zit vast op verdenking van overtreding van de Wet Wapens & Munitie. Het gaat om de bewoner van het appartement waar woensdagavond een 63-jarige Bredanaar werd getroffen door een aanslag. De man raakte zwaargewond aan zijn rechterarm en rechterbeen nadat bij zijn Mercedes een explosief ontplofte. Deze stond geparkeerd bij het huis waar de explosieven gevonden zijn. Het slachtoffer ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis.

"We weten nog niet of de gevonden explosieven ook een rol spelen bij de ontploffing van de auto. Dat wordt onderzocht", aldus Steenmeijer. De aangetroffen explosieven zijn bemonsterd voor onderzoek en door de Explosieve Opruimingsdienst onschadelijk gemaakt. Dat gebeurde elders in Breda. De doorzoeking van de woning aan het Thorbeckeplein is afgerond. De gehele omgeving is weer vrijgegeven.

De buurt was nog steeds afgezet vanwege het buurt- en sporenonderzoek van de politie naar aanleiding van de explosie woensdagavond rond half elf. Bij die explosie raakten meedere huizen beschadigd. Acht bewoners moesten daarom hun huis verlaten.

Donderdag aan het begin van de middag bracht burgemeester Depla al een bezoek aan de wijk om de bewoners een hart onder de riem te steken. Tijdens zijn bezoek noemde hij de gebeurtenissen onacceptabel. De burgemeester vindt het onbegrijpelijk en onbeschrijflijk dat mensen elkaar dit aan doen. Voor de omwonenden wordt nazorg geregeld.

Aanstaande maandag wordt de gewelddadige criminaliteit besproken in een regulier overleg tussen de burgemeesters uit de regio. Depla: "We moeten het geweld in de regio bespreken met alle burgemeesters. Zeker als de incidenten midden in een woonwijk plaatsvindt. Dan komt het heel dichtbij voor bewoners. Dat is voor de burgemeesters aanleiding om maandag in gesprek te gaan met de politie en het OM. We moeten kijken welke maatregelen nodig zijn."FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief