Logo bredavandaag.nl
Bedrijventerrein Hazeldonk op de grens van Nederland en België. foto Guido van der Kroef
Bedrijventerrein Hazeldonk op de grens van Nederland en België. foto Guido van der Kroef

Vreemdelingen in Spaanse truck Hazeldonk vreesden voor leven

  Politie

BREDA/HAZELDONK - De negen vreemdelingen die donderdag uit een Spaanse vrachtwagen werden gehaald, vreesden voor hun leven. Dat laat de politie weten. Een van de vluchtelingen schakelde zelf de politie in.  


"Uit de eerste verhoren blijkt dat deze vreemdelingen, drie Vietnamese mannen, drie Vietnamese vrouwen en drie Irakese mannen, vermoedelijk slachtoffer zijn van gewetenloze mensensmokkelaars", aldus de politie. De politie vermoedt dat er veel geld betaald is voor de overtocht in de koelwagen naar Engeland. "De vreemdelingen wisten dat ze in een koude vrachtwagen vervoerd zouden worden maar kregen het, na acht uur, ondanks het feit dat ze speciale kleding aan hadden, hadden ze het zo koud dat ze vreesden voor hun leven." Uit de papieren die bij de lading hoorden bleek dat de auto helemaal niet naar Engeland zou gaan maar moest lossen in Nederland. Het onderzoek wordt voorgezet.

Op donderdag om 18.55 uur kwam er bij het operationeel centrum van de politie een melding binnen vanuit een koelvrachtwagen. Een vreemdeling nam zelf contact op met de politie en gaf aan dat hij met een aantal anderen in een vrachtwagen zat. Hij wist niet waar ze waren maar dachten dat ze vanuit België Nederland binnen reden. "Verschillende politie-eenheden werden naar Hazeldonk gestuurd en naar de file op de A16 in de richting van Breda vanuit Hazeldonk. De politieauto’s reden met geluidssignalen over het terrein van Hazeldonk en langs de file. Ondertussen was er nog steeds contact met de vreemdeling zodat hij aan kon geven wanneer hij een politieauto hoorde." Ook werd het signaal van de telefoon uitgepeild. 

Binnen korte tijd werd de vrachtwagen aangetroffen op de rijksweg A16. "Nadat de vrachtwagen geopend was bleek dat er tussen de groente een ruimte was waar de negen vluchtelingen zaten. De vluchtelingen zijn, in verband met mogelijke onderkoeling, door personeel van een ambulance nagekeken." Niemand hoefde vervoerd te worden naar een ziekenhuis. De Afdeling Vreemdelingenpolitie, Immigratie en Mensenhandel heeft zich over de vreemdelingen ontfermd. De Spaanse chauffeur is aangehouden.

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief