Logo bredavandaag.nl
Bij een schietincident tijdens een aanhouding bij het woonwagenkamp aan de Pietersberg is een man gewond geraakt.
Bij een schietincident tijdens een aanhouding bij het woonwagenkamp aan de Pietersberg is een man gewond geraakt. (Perry Roovers /SQ Vision)

Data-analisten in strijd tegen ondermijnende criminaliteit

  Politie

BREDA - Breda maakt de komende jaren extra geld vrij voor de bestrijding van ondermijnende criminaliteit. Het gaat om structureel twee ton per jaar voor dit doel. Daarnaast gaat er oplopend tot 2020 1,5 miljoen structureel naar veiligheid. Dat staat in de begroting die het college voor 2018 presenteerde.


De twee ton lijkt weinig geld, maar samen met de 1,5 miljoen die onder meer besteed wordt aan toezicht en handhaving, is dat een forse stap, aldus burgemeester Depla. “Daarmee kunnen we de bestuurlijke weerbaarheid verbeteren en de onze rol spelen in B5 en het district.”

Volgens de burgemeester gaat de twee ton naar een informatieknooppunt. “Wij hebben veel informatie beschikbaar, waar we nu weinig mee doen. Hiermee kunnen we zorgen dat we de informatie op orde hebben en dat we in beeld kunnen krijgen hoe criminele organisaties werken, welke posities men heeft in het vastgoed.”

Toezicht en handhaving speelt een essentiële rol. “Zij doen het werk”, stelt de burgemeester. “Bijvoorbeeld als er in een woonwijk een camera hangt bij een huis waar alle rolluiken naar beneden zijn. Heel cynisch kun je dan stellen dat daar iets aan de hand is. Om dat te signaleren heb je mensen in de wijk nodig.” Geld is er daarom voor meer BOA's op straat. "Zij zijn immers de ogen en oren van de gemeentelijke veiligheidsketen", aldus het college.

Depla wijst er daarnaast op dat criminelen geen rekening houden met gemeentegrenzen. “We moeten niet hebben dat wij het goed geregeld hebben, maar dat buurgemeenten er dan mee zitten.”

Het geld dat binnen de gemeentelijke begroting is vrijgemaakt wordt wellicht nog aangevuld met een deel van de 100 miljoen die het nieuwe kabinet heeft gereserveerd voor de aanpak van georganiseerde criminaliteit. Daarvan is het nog wel afwachten op welke manier gemeenten dit zelf mogen besteden.

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief