foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

Duo opgepakt voor tientallen babbeltrucs

  Politie

BREDA/ARNHEM - De politie heeft een duo aangehouden dat verdacht wordt van tientallen babbeltrucs en diefstallen uit woningen, onder meer in Breda. Het gaat om een man (34) uit Rosmalen en een vrouw (31) uit ’s Hertogenbosch.


Naast de vermoedelijke betrokkenheid bij ongeveer 40 diefstallen uit woningen vermoedt de politie dat het tweetal recent ook nog vijf slachtoffers heeft gemaakt in Breda, Eindhoven, Geldrop, Goirle en Uden. De politie heeft echter nog geen aangiften van deze feiten ontvangen. Mogelijk volgen nog meer aangiften.

De politie betrapte de twee 13 december in Arnhem aan de Prins Mauritssingel op heterdaad na een brute diefstal uit een woning. De politie kwam het tweetal in november op het spoor tijdens een onderzoek naar tientallen babbeltrucs in een groot deel van het land. De politie sluit niet uit dat het tweetal betrokken is bij veertig diefstallen uit woningen, waarbij ze voor enkele honderdduizenden euro’s bij (hoog)bejaarden buit hebben gemaakt.

Het onderzoek startte in Zeeland. De politie onderzocht daar drie diefstallen uit woningen na een babbeltruc. Het viel de rechercheurs op dat deze diefstallen sterk overeenkwamen, qua buit, signalement van de vrouwelijke dader en haar werkwijze. De vrouw kwam de woningen binnen door de bewoners te misleiden.

Goedgelovig
Bij nader onderzoek ontdekte de politie dat het tweetal mogelijk op tientallen plaatsen in Nederland diefstallen bij ouderen hadden gepleegd. Ook deze werkwijzen, buit en het signalement van de vrouwelijke dader kwamen steeds overeen. “De vrouw misleidde het slachtoffer en wist zo de woning binnen te komen, meestal door zich voor te doen als een medewerkster van een zorginstelling, gemeente of schoonmaakhulp. Bij binnenkomst in de woning liet ze de deur op een kier, zodat haar partner de woning kon binnensluipen. Terwijl de goedgelovige bewoner of bewoonster aan de praat werd gehouden, sloop de man door het huis op zoek naar geld en sieraden. Na een paar minuten vertrok hij met de buit. De vrouw liet even later de nietsvermoedende bewoner achter”, aldus een van de rechercheurs.

Blind slachtoffer
?Het viel de politie op dat alle slachtoffers bejaard of hoogbejaard zijn, aldus een van de rechercheurs: “Het duo zocht vermoedelijk bewust weerloze mensen uit, bijvoorbeeld zij die moeilijk ter been waren. Zelfs was een slachtoffer blind. Vermoedelijk zochten ze de slachtoffers uit op basis van hun ervaring, zoals uiterlijk van de woning. Zo werd bijvoorbeeld contact gemaakt bij de ingang van een flatgebouw en werden slachtoffer langzaam in de val gelokt.”