Schoten op huizen: overzicht van schietincidenten in Breda | Bredavandaag | Hét nieuws uit Breda
schietpartij

Schoten op huizen: overzicht van schietincidenten in Breda

  Politie

BREDA - Drive by shootings, liquidaties en verdwaalde kogels. Op z’n zachts gezegd de nachtmerrie van elke gemeente. De onderwereld van Breda toont zich zo nu en dan op zijn heftigst in de normale wereld. Met alle gevolgen van dien.


Zoals recentelijk, in het eerste weekend van 2018. Twee huizen in Ahornstraat en Hagehof werden meerdere malen beschoten. Niemand raakte gewond, maar burgemeester Depla besloot nog dezelfde dag om beide huizen voor minstens drie maanden te sluiten. Het is niet de eerste keer dat Bredase wijken ongevraagd fungeren als een schietbaan.

Hier een overzicht van schietincidenten van de afgelopen jaren in Breda.

3 april 2015: Winkelcentrum Tuinzigt

Het slachtoffer van de schietpartij wordt gereanimeerd. Tevergeefs, bleek later. Hij overleed alsnog aan z'n verwondingen. Foto: Perry Roovers / SQ Vision

Het had een scène kunnen zijn uit een spannende thriller… Toch ging het hier om mensen van vlees en bloed. 3 april 2015 zal ongetwijfeld nog op het netvlies gebrand staan van getuigen. Toen moest de 28-jarige Rudi Schouten een uit de hand gelopen ruzie met z’n leven bekopen. Het gebeurde allemaal bij winkelcentrum van Tuinzigt. Ene Pearl S. kwam verhaal halen bij Schouten. De situatie escaleerde.

Er vielen klappen. Het slachtoffer trok een machette, z’n broer trok vervolgens een hakbijl. De inmiddels tot 9 jaar cel veroordeelde dader Pearl S. trok een geladen geweer en begon te schieten. Uit noodweer, zo beweerde hij later. Toch bleef de dader schieten wanneer Schouten ongewapend en gewond op de grond lag. Dit gebeurde voor de ogen van winkelend publiek.

20 augustus 2016: Haagweg

De straat is afgezet. Terwijl de neergeschoten man door het ambulance personeel wordt onderzocht, kijkt de politie toe. Foto: Perry Roovers / SQ Vision

De Haagweg in Breda was in 2016 in de ban van een drive by shooting. Een 53-jarige man werd daar in augustus 2016 op klaarlichte dag neergeschoten. Dat gebeurde ter hoogte van de kapperszaak Umut. De belagers schoten vanuit een zwarte auto, terwijl het slachtoffer over de straat liep. Hij overleefde de beschieting. De politie hield uiteindelijk drie verdachten aan.

6 januari 2017: Lunetstraat

Hulpdiensten proberen het leven van de 60-jarige man te redden. Foto: Perry Roovers / SQ Vision

2017 begon niet bepaald prettig. Op vrijdagavond, 6 januari 2017, verloor een 60-jarige Bredanaar het leven bij een liquidatie in de Lunetstraat. Tevergeefs is ter plekke geprobeerd om de man te reanimeren. De dader stapte volgens ooggetuigen uit een auto en begon op het slachtoffer te schieten. De gebruikte vluchtauto is uitgebrand teruggevonden.

Dit resulteerde in een uitgebreid rechercheonderzoek, waarbij in de maanden na de schietpartij verschillende mensen werden aangehouden als verdachte.

16 september 2017: Vennewijde

De politie zet de omgeving af en doet onderzoek op de plek waar schoten gelost zouden zijn. Foto: Tije Schol

Een speeltuin, die mogelijk het tafereel was van een schietincident, is in september van 2017 afgesloten voor onderzoek. Aanleiding was het geluid van schoten en een kogelgat bij een appartementencomplex aan de Venneweide. Buurtbewoners alarmeerden de politie.

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief