Logo bredavandaag.nl
Twee huizen in de Hagehof en de Ahornstraat zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag beschoten, even later brandde een auto uit aan de Ambachtenlaan.
Twee huizen in de Hagehof en de Ahornstraat zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag beschoten, even later brandde een auto uit aan de Ambachtenlaan. (Marcel van Dorst/SQ Vision)

Wilde achtervolgingen, beschietingen en invallen: een januari om te vergeten

  Politie

BREDA - Januari was misschien wel de maand met de meeste criminele incidenten ooit in Breda. Beschietingen, een dode en een grote politieinval. In veel gevallen is drugs onderwerp van de verhalen, die soms wel en soms niet aan elkaar gelinkt worden. Een overzicht van opmerkelijke gevallen in de eerste maand van 2018.


6 januari
Een fikse ruzie tussen twee initieel bevriende Bredase families krijgt in de eerste week van 2018 een grillige wending. Een tweetal huizen aan de Hagehof en de Ahornstraat is in de nacht van 6 januari beschoten vanuit een auto. Vermoedelijk gaat het om een vete die ontstaan is na een ripdeal. Gelukkig vallen er geen gewonden of doden. Uit voorzorg besluit de burgemeester om de woningen voor een aantal weken te sluiten. Nadat ze de sluiting van hun woning bij de rechter met succes aanvochten, zijn de bewoners inmiddels teruggekeerd.

9 januari
Het kan zo in een script van een actiefilm: twee verdachten proberen de politie te ontvluchten en wagen zich daarbij aan een afdaling van drie hoog. Nadat ze in de vroege ochtend van 9 januari het stopteken van de politie negeren, vluchten zij een flat bij de Roeselarestraat in. De politie spoort de vluchtauto op, vindt daar wapens in een AH-tas en roept het arrestatieteam in om de verdachten op te pakken. De vluchtpoging komt met een flinke smak ten einde. Beide verdachten raken zwaargewond.  

9 januari
De mislukte flatvlucht krijgt nog een nare wending: na de inval in de flatwoning, vindt de politie het stoffelijke overschot van een 25-jarige man. Onderzoek wijst uit dat hij door een misdrijf om het leven is gekomen. Later in de maand, na een forensische match, wordt bekend dat hij betrokken is geweest bij een gewelddadige overval in Bladel.

11 januari
Een brokkenpiloot eerste klas richt een ravage aan in de Speelhuislaan. In de vroege ochtend van 11 januari poogt hij tevergeefs de politie te ontvluchten. De man rijdt met gedoofde lichten rond, negeert het stopteken van de patrouille en gaat op de vlucht. De auto blijkt gestolen en de politie zet de achtervolging in. De Amsterdammer, die uiteindelijk met pepperspray is overmeesterd, botst eerst nog even hard tegen een aantal geparkeerde auto’s en maakt de halve buurt wakker.

12 januari
Op 12 januari probeert ook een bestuurder (20) met een gestolen auto aan de politie te ontkomen. Met gedoofde lichten in pikkedonker denkt hij daarbij een voordeel te hebben, maar hij maakt het zichzelf daardoor juist extra moeilijk en crasht even later, de ravage die hij achterlaat is iets kleiner. Ook hij ontsnapt niet aan de lange arm der wet.

18 januari
Zestien miljoen illegale peuken. Die treft de politie aan in een Bredase loods op 18 januari. Zo ongeveer de grootste vondst ooit in Breda. Als de sigaretten op de markt waren gekomen, had dat de belastingdienst vier miljoen aan accijns gescheeld. Een persoon is gearresteerd.

30 januari
Een gewapende overval op een Hema filiaal eindigt gelukkig zonder gewonden. De in zwart geklede dader weet wel te ontkomen en ontsnapt met een onbekende buit op een zwarte scooter.  

31 januari
Een grootse ondermijningsactie door de politie op de Industriekade resulteert uiteindelijk in negen aanhoudingen op 31 januari. Het optreden heeft geen directe link met de eerdere beschietingen en drugsruzies, maar is daar wel een gevolg van. Met de actie willen gemeente en politie ondermijnende criminaliteit aanpakken. Een kleine hoeveelheid drugs wordt in beslag genomen, evenals verschillende bedragen aan contant geld.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief