Logo bredavandaag.nl
VVD Breda: 'Wapenstok, pepperspray of stroomstootwapen voor BOA’s'
VVD Breda: 'Wapenstok, pepperspray of stroomstootwapen voor BOA’s' (gemeente Breda)

VVD Breda: 'Wapenstok, pepperspray of stroomstootwapen voor BOA’s'

  Politie

BREDA - VVD Breda stelt vragen aan het college van Burgemeester en Wethouders na aanleiding van een uitzending van het actualiteitenprogramma EenVandaag over BOA’s. Deze vragen gaan over de veiligheid en mogelijke bewapening van de Buitengewoon Opsporingsambtenaren.


In de uitzending komt naar voren dat in Nederlandse gemeentes BOA’s steeds vaker worden blootgesteld aan fysieke agressie en dreigende situaties. In Nederland zijn in totaal 23.500 BOA’s. Hun taak is om de leefbaarheid in de gemeentes te vergroten, onder andere door de politie te versterken bij het handhaven van de openbare orde. Hierdoor worden zijn vaak ook als eerste met een onveilige situatie geconfronteerd.

De BOA’s, die in de uitzending aan het woord komen, zien effectiever bewapenen om zich beter te kunnen verdedigen als oplossing. De vakbond BOA ACP geeft aan dat een wapenstok en pepperspray een aanvulling zouden kunnen zijn om hun werk goed en veilig te kunnen doen. Daarnaast heeft Pieter van Vollenhoven, oud-voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid en voorzitter Fonds Slachtofferhulp, in een interview met het Algemeen Dagblad geopperd om BOA’s bij de Nationale Politie onder te brengen als politiesurveillant.

De 32 BOA’s in de gemeente Breda doen momenteel een pilot met bodycams. Daaruit blijkt dat zij zich hierdoor veiliger voelen. Toch vraagt de partij om meer informatie over de proef. Daarnaast wil de VVD weten welke wensen er nog meer leven onder de Bredase BOA’s om hun veiligheid op straat zo goed mogelijk te garanderen.

De partij vraagt of het college inzicht heeft in het aantal geweldsincidenten tegen BOA’s in de gemeente. Ze willen weten of het college er heil in ziet om de BOA’s te bewapenen met een wapenstok, pepperspray of stroomstootwapen.

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief