Reddingsbrigade op de Asterdplas
Reddingsbrigade op de Asterdplas Foto: Archief

Reddingsbrigade rukte meer dan honderd keer uit deze zomer

Door: Guus Arnouts Politie

BREDA - Het seizoen zit er weer op voor de reddingsbrigade van Breda. Vorige week werd er teruggeblikt op de zomer die naast warm ook vooral druk voor de brigade bleek te zijn. Op de Asterdplas en Galderse Meren moesten reddingsbrigadiers 117 keer in actie komen. 

In totaal rukte de reddingsbrigade vier keer uit voor een ernstig ongeval, waarvan een met een fatale afloop op de Galderse Meren. In de andere gevallen kon reddingsbrigade het slachtoffer bij professionele hulpverlening in veiligheid brengen. Ook zochten brigadiers in totaal vijf keer naar een vermist kind. De andere oproepen waren in de meeste gevallen voor kleine incidenten zoals een insectenbeet of schaafwonden.

Vorig jaar rukte de reddingsbrigade 'slechts' 47 keer uit. Volgens woordvoerder komt dit vooral door het warme weer en de drukte tijdens het zomerseizoen. "Door die grotere drukte is er ook een grotere kans op ongevallen en dus meer werk voor ons. Vorig jaar was een relatief slechte zomer qua weer, daarom zijn onze posten toen vaker gesloten geweest." 

De reddingsbrigade werkt voor een groot deel met vrijwilligers. 56 mensen, van wie een groot deel van buiten Breda komt, zijn ingezet om een oogje in het zeil te houden tijdens de zomermaanden. De reddingsbrigade overwintert nu in het zwembad, waar getraind wordt voor het nieuwe seizoen. Ook zijn ze te vinden als bewakers bij evenementen in en rondom de stad deze winter.