Afbeelding
Foto: Politie

Politie zet diensthond in bij aanhouding verwarde man op Baronielaan

Door: Peter Houtepen Politie

BREDA - Een verwarde 48-jarige Bredanaar heeft dinsdag rond 18.00 uur de hulpdiensten flink bezig gehouden. Hij bedreigde agenten en verwondde politiehond Viper, die hem in een donkere kelder vond.

De man sloeg de hond met een ijzeren staaf en werd na het inzet van pepperspray overmeesterd en aangehouden. Hij wordt vandaag beoordeeld door de GGz.

De verwarde man verschanste zich in de toren  in de leegstaande kerk aan de Baronielaan en dreigde naar beneden te springen. Daarop werden een politieonderhandelaar en ook de brandweer en ambulancedienst gealarmeerd. De man riep onder meer: 'Evi van Lanschot wil je met me trouwen en kankernazi's'. Er werd op de man ingepraat, waarna deze besloot om naar beneden te klimmen. Buiten gekomen werd hij erg agressief, gooide een steen naar de agenten en vluchtte opnieuw de kerk in.

Twee agenten gingen vervolgens met diensthond Viper, en voorzien van een schild, via de pastoriewoning de kerk binnen. De politiehond pikte bij het altaar een spoor van menselijke geur op en leidde de agenten via een gang en een trap naar een pikdonkere kelderruimte. Daar zagen ze de verdachte, die zich onder een kapotte trap verstopt had. De dienders sommeerden hem herhaalde malen tevoorschijn te komen. Daaraan werd niet voldaan, waarna Viper aan de lange lijn het commando 'Vast' werd gegeven. De verdachte sloeg daarop met een ijzeren staaf de hond op zijn kop en sprong over een gat met water. Hierna beet de hond hem in de mouw van zijn jas, waarop de verdachte zich voorover boog en de hond achterover in het gat met water viel.

De Bredanaar duwde vervolgens Viper dieper het water in en de hond verdween daarbij zelfs even helemaal onder water. De hondengeleider rende de trap af en spoot de agressieve man pepperspray in het gezicht. Hierna werd de Bredanaar overmeesterd en aangehouden. Viper was even buiten bewustzijn en had een verwonding onder een oog. Een Oosterhoutse dierenarts heeft de hond onderzocht en er lijkt geen sprake te zijn van ernstig letsel.