Foto: FIOD

FIOD pakt Bredanaar op voor beleggingsfraude, witwassen en oplichting

  Politie

BREDA - De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft dinsdag een Bredanaar aangehouden op verdenking van onder andere beleggingsfraude, witwassen en oplichting. Ook werden twee mannen uit Huizen en Hoofddorp opgepakt. De verdachten zijn 29, 49 en 52 jaar.


De FIOD doorzocht vier woningen, drie bedrijfspanden en een caravan in Breda, Alkmaar, Hoofddorp, Huizen, Leusden en Naarden. Er werd beslag gelegd op de administratie, 12 auto's, twee panden, bankrekeningen, goud, zilver, horloges en sieraden. Ook werden wapens gevonden, die overgedragen zijn aan de politie. De Douane was bij de actie aanwezig met geldhonden.

Uit onderzoek van de FIOD is naar voren gekomen dat de verdachten in de periode 2015 tot en met heden vermoedelijk in totaal ongeveer 50 miljoen euro hebben ontvangen met de verkoop van Forward Gold Sales. Slechts een klein deel van de ingelegde gelden zou zijn geïnvesteerd in een goudmijn in Afrika. Vermoedelijk is het geld anders verbruikt en besteed dan beloofd en gaat het hier om beleggingsfraude. Het vermoeden bestaat dat het geld van nieuwe beleggers wordt gebruikt om eerdere beleggers te betalen.

Verdachten bieden beleggingsproducten aan die ze Forward Gold Sales noemen. Daarbij wordt de toekomstige goudproductie van een goudmijn verkocht. Het goud wordt niet direct gekocht, maar dit systeem biedt de klant, tien maanden na aankoop, het recht op levering van fysiek goud. De klant krijgt bij aankoop een korting van 10 procent ten opzichte van de geldende goudprijs. Na levering zou het goud tegen de dan geldende goudprijs verkocht worden. Het goud zou aangekocht worden bij een goudmijn in Afrika.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief