Het pop-up servicepunt staat van maandag 9 september tot zaterdag 14 september op het station.
Het pop-up servicepunt staat van maandag 9 september tot zaterdag 14 september op het station. (Foto: Wesley van der Linde/GroenNieuws.nl)

Pop-up politiebureau op station trekt tientallen bezoekers per dag: 'Het geeft reizigers een fijn gevoel dat we hier zijn'

  Politie

BREDA - Afgelopen maandag opende politieteam Markdal en de afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel (AVIM), in samenwerking met de NS, een pop-up politiebureau in een leegstaande ruimte in de gang onder het station. Nog tot morgen staan er agenten en medewerkers Veiligheid & Service van de NS op het station om op een laagdrempelige manier in contact te komen met reizigers. 


In de pop-up post staan tussen 13.30 en 22.00 uur agenten van politieteam Markdal en van de Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel (AVIM). Daarnaast staan er ook medewerkers Veiligheid & Service van de NS. De wijkboa van de gemeente Breda is er ook regelmatig te vinden.

Er is gekozen voor dit steunpunt omdat Breda een grensstation is geworden. Grote hoeveelheden reizigers weten wellicht niet direct hoe ze met de politie of met de medewerkers Service & Veiligheid van de NS in contact kunnen komen en wat zij allemaal doen op het station. Door middel van deze pop-uppost kunnen agenten op een laagdrempelige manier in contact komen met reizigers. 

Fijn gevoel
Wilco Smith, wijkagent in de Belcrum, is de hele week aanwezig op het servicepunt. Hij is tot nu toe heel tevreden over het verloop van het pop-upbureau, zo laat politiewoordvoerder Willem van Hooijdonk weten. "Er is vooral sinds dag twee veel aanloop. Per dag komen er toch tientallen bezoekers langs." Al die reizigers komen met verschillende redenen. "Het varieert van mensen die aangifte komen doen of komen solliciteren, tot mensen die de weg willen weten of algemene informatie vragen."

Meerdere bezoekers laten ook weten het fijn te vinden dat er agenten op het station aanwezig zijn. "Van meerdere reizigers horen ze dat het een fijn gevoel geeft om te weten dat er agenten aanwezig zijn. Gisteravond bleek het bijvoorbeeld ook heel praktisch te zijn. Toen zat er een dronken Poolse man in de trein. De agenten konden daar meteen naartoe, om hem vervolgens mee te nemen naar hun eigen plekje." Met behulp van een tolk is het probleem met de Poolse man opgelost. 

Eerdere pop-up's 
Het is niet de eerste keer dat de politie een pop-up werkplek in Breda opzet. In de zomer van 2017 nam wijkagent Jelle van Abeelen tijdelijk zijn intrek in een leegstaand pand in winkelcentrum Hoge Vucht in Breda-Noord. Ook houden agenten regelmatig pop-up spreekuur op straat of bij winkelcentra. Daarbij kunnen ze gebruik maken van een mobiele stand, bestaande uit onder andere een statafel en spreekuurvlag, of een wijkbus.
FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief