Afbeelding
Foto: Politieteam Weerijs

Politie neemt dure auto in beslag, eigenaar opgepakt voor witwassen

Door: Hanneke Marcelis Politie

BREDA - De politie heeft een 39-jarige Bredanaar aangehouden op verdenking van witwassen. Agenten kwamen hem op het spoor doordat de verdachte plotseling in een dure auto reed, maar hier niet voldoende inkomen voor had. Het voertuig is in beslag genomen.

Uit onderzoek is gebleken dat de Bredanaar de auto in Duitsland had gekocht, maar bij de invoer daarvan voor meer dan 10.000 euro aan belasting had ontdoken. Dat deed hij door verschillende onderdelen van het voertuig te verwijderen en te doen alsof het om een schadeauto ging. Daarmee werd de BPM ten onrechte verlaagd. De verdachte kon geen aannemelijke verklaring geven voor een deel van de herkomst van het bedrag van de aankoop. Hij heeft afstand gedaan van de auto.

Succes

De politie investeert de laatste tijd erg op de aanpak van witwaspraktijken. Zo ook politieteam Weerijs, zij heeft binnen een tijdsbestek van acht weken voor ruim 100.000 euro aan witgewassen geld en goederen in beslag genomen.

Witwassen

Witwassen is het uitvoeren van transacties om de herkomst van illegaal verkregen geld te verbergen. In alle onderzoeken die de politie doet, wordt gekeken of er sprake is van witwassen. Naast het veroordelen van de dader wordt ook gekeken of de dader zijn crimineel verkregen geld heeft witgewassen (dure goederen voor heeft gekocht). Als dat zo is volgt er een ontnemingsonderzoek dat er uiteindelijk toe moet leiden dat de dader dat geld of die dure auto kwijt raakt.