Foto: Shutterstock

Echtpaar opgepakt na internationaal onderzoek: luxe horloges en designerkleding in beslag genomen

  Politie

Breda - De politie heeft vanmorgen een inval gedaan in een woning aan de Oleanderstraat in Breda. Een echtpaar is aangehouden op verdenking van witwassen. Er werden onder andere dure horloges, designerkleding, cash en dure sieraden in beslag genomen.


De politie heeft vanochtend een inval gedaan in een woning aan de Oleanderstraat in Breda. Daarbij werd een echtpaar opgepakt op verdenking van witwassen. De woning van het stel is doorzocht op zoek naar bewijsmateriaal. Bij die zoeking is een geldbedrag van enkele duizenden euro’s gevonden, dure designerkleding waaronder meer dan 30 paar schoenen en dure sieraden waaronder luxe horloges. "Dit is allemaal in beslag genomen omdat misdaad niet mag lonen", laat de politie weten. Ook vonden de rechercheurs gegevensdragers en administratie die bewijs kunnen leveren voor het onderzoek. 

Internationaal onderzoek

De aanhouding was het resultaat van een internationaal onderzoek dat al jaren bezig is. Het onderzoek begon in 2018 naar aanleiding van binnengekomen informatie. Al gauw kwam een echtpaar in beeld, een man van Bosnische afkomst en een Nederlandse vrouw. Ze werden het onderwerp van onderzoek. Sporen leidden naar verschillende panden in binnen en buitenland. Maar ook bleken ze een luxe leven te leiden met dure auto’s en luxe goederen. 

Op 9 juli 2019 was er een actiedag in groot internationaal onderzoek naar het witwassen van crimineel geld. In verschillende landen werden in totaal 20 panden binnen gevallen. Er was een samenwerkingsverband met Europol en Eurojust voor deze actie die invallen in België, Bosnië, Spanje en Slovenië coördineerde. Gezocht werd, onder andere in de woning aan de Oleanderstraat, naar bewijs voor het witwassen zoals documenten, (eigendoms-)aktes, bonnen en gegevensdragers. Er is toen veel bewijs vergaard tegen het echtpaar. 

Na deze actiedag is het onderzoek voortgezet onder andere naar de in beslag genomen documenten. Na maandenlang recherchewerk was er eindelijk genoeg bewijs verzameld voor de aanhouding. Het echtpaar is in alle vroegte op maandag 18 mei 2020 aangehouden.

FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief