Ook Brabantse politie waarschuwt voor 'Blue Whale Challenge' waarbij de laatste opdracht zelfmoord is | Bredavandaag | Hét nieuws uit Breda
Foto: Politieteam Bergen op Zoom

Ook Brabantse politie waarschuwt voor 'Blue Whale Challenge' waarbij de laatste opdracht zelfmoord is

  Politie

BREDA - Politieteam Bergen op Zoom waarschuwt jongeren voor 'The Blue Whale Challenge'. Dit spel zet jongeren aan tot het doen van gevaarlijke opdrachten. De laatste 'opdracht' is het plegen van zelfmoord.


De Blue Whale Challenge, Blue Whale Game of MoMo-challenge is een challenge via social media. Het 'spel' heeft 50 opdrachten waarin de opdrachten steeds gevaarlijker worden. De laatste opdracht zou zelfs om zelfmoord gaan. 

Jongeren worden ervoor benaderd via verschillende profielen op Instagram. De politie weet dat dat momenteel actief gebeurd. De challenge die nu op Instagram vanuit verschillende profielen gedeeld wordt, bestaat uit enge foto’s waarin gedreigd wordt met verschrikkelijke dingen als je stopt met de challenge. Iedere dag moeten de jongeren voor een bepaalde tijd opdrachten uitvoeren, en deze opdrachten worden steeds heftiger. Denk daarbij aan jezelf prikken en snijden.

De politie waarschuwt ouders en geeft een aantal tips. "Praat erover met uw kind. Maak ze duidelijk dat het niet echt is." Maar ook jongeren zelf worden gewaarschuwd. "Krijg je zelf zo'n bericht, durf dit dan met je ouders te bespreken. Open de berichten niet en rapporteer het account op Instagram", zegt de politie. "Weet dat het account nep is."

Bij voldoende meldingen dat een profiel ongepaste berichten stuurt of dat een bepaald bericht ongepast is, zal Instagram de post of het profiel verwijderen.  


Dit bericht bekijken op Instagram

WAARSCHUWING!!! • De Blue Whale Challenge, Blue Whale Game of MoMo-challenge is een challenge die je speelt via social media. Het spel heeft 50 opdrachten waarin de opdrachten steeds gevaarlijker worden. De laatste opdracht zou zelfs om zelfmoord gaan. Er zijn verschillende profielen op Instagram die actief kinderen en jongeren willen volgen. De challenge die nu op Instagram vanuit verschillende profielen gedeeld wordt, bestaat uit enge foto’s waarin gedreigd wordt met verschrikkelijke dingen als je stopt met de challenge. Of het lijkt alsof ze locaties delen waar afschuwelijke dingen zijn gebeurd. • Praat erover met kinderen. Maak ze duidelijk dat het niet echt is. De mensen achter zo’n profiel doen dit alleen maar om je bang te maken. Als zo’n account je wil volgen, blokkeer en rapporteer het. Het Jeugdjournaal maakte een item over de Blue Whale Challenge. • https://jeugdjournaal.nl/artikel/2339765-waarschuwing-voor-blue-whale-challenge-het-is-nep.html • Rapporteren op Instagram • In het item van het jeugdjournaal geven ze kinderen het advies om het profiel of de post te rapporteren bij Instagram. Bij voldoende meldingen dat een profiel ongepaste berichten stuurt of dat een bepaald bericht ongepast is, zal Instagram de post of het profiel verwijderen. • Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Heb je behoefte om met iemand hierover te praten? Dan kan je contact opnemen met 113 Zelfmoordpreventie. Bel 113 (gebruikelijke belkosten) of bel 0800-0113 (gratis en anoniem) Chat (anoniem) via 113. ^JI • @wijkagenten_gemeentezundert @wijkagent_grauwepolder @wijkagenten_etten_leur @wijkagentexpert_breda_west @wijkagentexpert_weerijs_buiten @jeugdagenten_weerijs • #bluewhalechallenge #pasop #waarschuwkinderen #doenietmee #rapporteerenblokkeer

Een bericht gedeeld door  Politieteam Weerijs (@politieteamweerijs) op

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief