Afbeelding
Foto: Pixabay

Afgelopen winter ruim 76 keer ingebroken in Bredase schuren, boxen en garages

Door: Bregje Kop Politie

BREDA - In Noord-Brabant werd afgelopen winter in totaal 1221 keer ingebroken in schuren, boxen en garages. De helft van de inbraken zijn terug te leiden naar zes gemeenten, waaronder Breda. Hier vonden ruim 76 inbraken plaatst tussen oktober 2020 en maart 2021. Dit en meer blijkt uit Nationale Politiedata die Independer in kaart heeft gebracht.

In totaal werd er in Noord-Brabant 1221 keer ingebroken in schuren, boxen en garages. De helft van deze inbraken is echter te herleiden naar zes van de 61 gemeentes in de provincie. Van oktober tot en met maart werden de meeste incidenten gemeld in Tilburg, namelijk 214. Daarop volgen Oss en Eindhoven met beide 96 inbraken. Breda staat op een vierde plaats in dit rijtje met zo’n 76 inbraken. In Bergen op Zoom werd er 63 keer ingebroken en in Roosendaal 60 keer. In Hilvarenbeek en Loon op Zand konden bewoners afgelopen winter juist opgelucht ademhalen. In deze gemeenten werd namelijk slechts één melding gedaan van een inbraak in een schuur. 

In Noord-Brabant waren er afgelopen winter, per huishouden, 24,9% meer schuurinbraken dan gemiddeld in Nederland. Het risico op een schuurinbraak is in Brabant het grootste in Oss. Per huishouden werd hier 180,2 procent vaker ingebroken in schuren, boxen en garages dan landelijk gemiddeld. Ook in Boekel (+155,5 procent), Bergen op Zoom (+144,9 procent) en Tilburg (+131,9 procent) is per huishouden de kans op een schuurinbraak groot ten opzichte van de rest van Nederland.

Inbraak in een schuur of kelderbox op hetzelfde adres als je huis is in principe gedekt via de inboedelverzekering. Er moet echter wel sprake zijn van inbraak en er moet aangifte gedaan zijn bij de politie om iets vergoed te krijgen. “Als de schuurdeur gewoon openstond, geldt de dekking niet”, legt Eelko van Dijk, schade-expert bij Independer uit. “Let ook op dat er andere regels gelden als de box zich niet op het adres van je huis bevindt. Dat moet je echt opgeven bij de verzekering.”