De aangetroffen nepwapens.
De aangetroffen nepwapens. (Foto: Politie.nl)

Politie vindt twee minderjarige jongens met nepwapens in bosjes Cimburgalaan

  Politie

BREDA - Twee jongens van 13 en 14 jaar zijn zaterdagmiddag niet van echt te onderscheiden bewerkte speelgoedwapens betrapt aan de Cimburgalaan. In eerste instantie dacht de politie dat het ging om twee mannen met automatische wapens en bivakmutsen. Het tweetal krijgt geen straf van de politie. 


Gistermiddag kwam er een melding binnen bij de politie dat er twee mannen met automatische wapens en bivakmutsen in de bosjes lagen. “We kunnen dit soort meldinigen alleen maar serieus nemen”, legt de Officier van Dienst zaterdagochtend uit. “We moeten om onze eigen veiligheid denken.” Daarom werd na deze melding op zaterdag 19 juni meerdere politie-eenheden naar de Cimburgalaan gestuurd. Vooraf kregen de agenten de opdracht om hun zware vesten aan te trekken die zwaardere kogels tegenhoudt dan hun dagelijkse steekwerende vest. 

Er werd snel een aanvalsplan gemaakt. Terwijl de agenten hun hand op hun wapen hadden, werd het tweetal benaderd. Zij werden gespot en aangeroepen. De twee ‘mannen’ reageerden op de juiste manier; ze maakten geen verdachte beweging maar werkten volledig mee. Pas toen bleek dat het om twee jongens van 13 en 14 jaar ging. Zij hadden niet van echt te onderscheiden bewerkte speelgoedwapens bij zich. Verder hadden ze maskers en vesten gemaakt. Een coole maar gevaarlijke uitrusting. 

“Het ging maar net goed”, geeft de Officier van Justitie aan. “Het is maar goed dat de jongens geen rare beweging maakten toen ze werden aangeroepen. Dan hadden we nu in een hele nare situatie gezeten.” De jongens komen met de schrik vrij en krijgen verder geen straf van de politie. Er is een gesprek met de ouders geweest en de uitrusting en wapens worden vernietigd. 

Zorgen

Zo vlak voor de vakantie maakt de politie zich weer zorgen over de wapens die onder andere uit het buitenland, waar ze vaak vrij te verkrijgen zijn, meegenomen worden. Ook het ombouwen van speelgoedwapens kan levensgevaarlijk zijn zoals uit het incident blijkt. Nu gaat het goed maar je moet er niet aan denken hoe het ook anders kan aflopen. De politie waarschuwt ouders: “Weet waar je kinderen mee buiten lopen”. De traditionele speelgoedwapens zijn niet voor niets fel gekleurd zodat ze van echt te onderscheiden zijn. Veel minder cool maar wel een stuk veiliger. Het is gewoon verboden om met een wapen, wat op een echt wapen lijkt, op straat te lopen.


 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief