Afbeelding
Foto: Tom van der Put

Dag na onthulling is herdenkingsbord ‘Meisje van Teteringen’ al gestolen: ‘Triest’

Door: Amber Kuijs Politie

TETERINGEN - Het bord met QR-code dat vrijdag onthuld werd op de plek waar dertig jaar geleden het 'Meisje van Teteringen' gevonden werd, is sinds gisteren verdwenen. Dat meldt Oud-telegraafjournalist Theo Jongedijk uit Teteringen op Twitter. Het bord moest onder andere leiden tot tips in de moordzaak. 

Vrijdag 25 juni werd door burgemeester Depla een gedenkpaal onthuld op de plek waar het meisje op eerste Kerstdag 1990 dood en verminkt gevonden werd. Via de QR-code die daarop staat kunnen voorbijgangers het verhaal van het meisje horen. Een dag later is die mogelijkheid er echter al niet meer. Het bord is verdwenen. Volgens Theo Jongedijk is het gestolen of anders met professioneel gereedschap verwijderd. Het is onduidelijk wat er precies met het bord gebeurd is en wie er verantwoordelijk voor is. Jongedijk heeft daarom aangifte gedaan van diefstal. "Triest", aldus de oud-Telegraafjournalist. 

Identiteit
De identiteit van het 'Meisje van Teteringen' werd nooit achterhaald, maar Jongedijk gaf de zoektocht naar identiteit nooit op. Als verslaggever van De Telegraaf heeft hij spreekwoordelijk de halve wereld bereisd. Maar na een halve eeuw journalistiek vond hij het meest intrigerende onderwerp uiteindelijk op slechts een paar honderd meter van zijn huis. Namelijk op de begraafplaats van Teteringen. Daar ligt het naamloze graf van het meisje van Teteringen. De vragen wie zij is geweest, en waarom ze niet gemist wordt, lieten Jongedijk niet meer los. Hij beet zich erin vast, en schreef onder andere een boek over de zaak.

Ook werd in samenwerking met andere dorpsbewoners een reconstructiefilm gemaakt, en een lied door William van Steen en Jaap Oomen. Die is te vinden op YouTube. In die video wordt het verhaal van het meisje verteld. En sinds vrijdag was er een QR-code die verwijst naar de video ook te vinden op de locatie waar het meisje dertig jaar geleden gevonden werd. De gedenkpaal in het natuurgebied moest het meisje herdenken, maar ook voorbijgangers wijzen op het verhaal. Burgemeester Depla verrichtte de onthulling.

Over het meisje van Teteringen
Een gezin maakte op eerste kerstdag 1990 rond het middaguur nietsvermoedend een wandeling door Cadettenkamp, het bosperceel bij Teteringen. Tot hun schrik stuitten ze plotseling op een stoffelijk overschot. Het lichaam van de vrouw was afgedekt met een groene deken en groot stuk vloerkleed. Over haar hoofd lag een rode doek. Een buurtonderzoek wees uit dat het verpakte lichaam mogelijk al op 23 december was gezien. De vrouw was tussen de 15-18 jaar, was 1.63 m lang en had schoenmaat 36. Zij was gekleed in een rode coltrui (maat L) en een rood fluwelen broek (maat 3) van het merk Carine.