Afbeelding
Foto: Politie.nl

Politie houdt met getrokken wapens twee mannen aan na mogelijke schietpartij met mitrailleur

Door: Hanneke Marcelis Politie

BREDA - De politie heeft woensdagmiddag op de Doornboslaan twee Bredanaars aangehouden nadat er een melding was binnengekomen dat er zou zijn geschoten met een mitrailleur. Het wapen is in beslag genomen en wordt vernietigd.

De politie kreeg woensdag 24 augustus om 13:45 uur een melding dat er op de Topaasstraat in Breda een man met een mitrailleur zou hebben geschoten. De man zou na het schieten in een bestelbus zijn gestapt en er vandoor zijn gegaan. Gealarmeerde politieagenten trokken na het horen van de melding hun kogelwerende vesten aan en startten een zoekactie naar de bestelbus.

Op de Doornboslaan zagen politieagenten het desbetreffende voertuig rijden en na enige tijd tot stilstand komen. Op het moment dat het voertuig stilstond, startten de agenten de procedure waarmee zij vuurwapengevaarlijke personen aanhouden. De agenten trokken hun vuurwapen en richtten het wapen op de bestelbus en de persoon die naast de bestelbus stond met een wapen in zijn handen. De man ging op aandringen van de politie op zijn knieën zitten met zijn handen op zijn hoofd. De man, een 23-jarige Bredanaar, werd aangehouden voor het overtreden van de Wet Wapens en Munitie. Ook de bestuurder van het voertuig, een 21-jarige Bredanaar, werd aangehouden.

Gelblaster
Het wapen blijkt een nepwapen te zijn. Een zogeheten ‘gelblaster’. Dat is een wapen dat bijna niet van een echt wapen te onderscheiden is. In plaats van dat er kogels in het wapen zitten, wordt er in dit geval met gelballen geschoten. Het bijhebben van zo’n wapen, ondanks dat het geen ‘echt’ vuurwapen is, is strafbaar.

Meldingen
De politie ziet in Nederland de afgelopen weken meer meldingen binnenkomen van ‘gelblasters’. De gevolgen hiervan kunnen groot zijn. Behalve dat het een brandend en pijnlijke plek geeft, kunnen ook kwetsbare lichaamsdelen als ogen geraakt worden. Het gebruik van dit wapen levert ook andere gevaren op. Als agenten een ‘gelblaster’ niet kunnen onderscheiden van een echt vuurwapen, bestaat de kans dat zij hun vuurwapen moeten gebruiken. “Dit is niet wenselijk en moeten we voorkomen. In Rotterdam trokken politiemensen bij een vergelijkbaar incident hun wapen en vuurden een waarschuwingsschot af. Het is wachten tot er een keer een dodelijk schot valt en dan is de wereld te klein”, aldus de politie.

TikTok
De gebruikers van de ‘gelblaster’ maken regelmatig filmpjes tijden het schieten op mensen. Deze beelden plaatsen zij vervolgens op TikTok. Politieagent Jaimy zegt hierover: “Het gebruik van deze wapens is verboden in Nederland. Jongeren die een dergelijk wapen in hun bezit hebben worden aangehouden en het wapen wordt in beslag genomen. Als ze het wapen hebben gebruikt kunnen ze ook nog worden aangehouden voor openbare geweldpleging. Jongeren lopen het risico al op jongen leeftijd een strafblad te krijgen. We doen een beroep op ouders of verzorgers om jongeren extra te wijzen op het gevaar van deze gelblasters.”