Afbeelding

Politie waarschuwt: ‘Honderden mensen opgelicht door online verkopers van haardhout’

Door: Redactie Politie

BREDA - De Bredase politie waarschuwt inwoners voor oplichters die inspelen op de energiecrisis. Door de forse stijging van de gasprijs steeg de vraag naar houtpellets en haardhout. Oplichters zien daar een verdienmodel in en bieden zogenaamd hout te koop aan. Er zijn nu ruim 60 malafide webshops actief, de politie heeft landelijk al meer dan 500 aangiftes ontvangen. 

Wie op zoek is naar een alternatief voor stoken op gas, zoals een pelletkachel of open haard, kan bedrogen uitkomen bij de aankoop van hout. Regelmatig bestellen en betalen slachtoffers via een website haardhout, maar krijgen uiteindelijk niets geleverd. Sommige gedupeerden hebben via een verkoopsite contact met een particulier die hout aanbiedt, maar uiteindelijk zijn belofte niet nakomt.

Oplichters maken ook misbruik van bedrijfsnamen. Sommige ondernemingen verkopen wel echt haardhout, maar hebben zelf geen website. Kwaadwillenden richten dan een website op met dezelfde bedrijfsnaam, waarop ze haardhout of pelletkorrels ‘aanbieden’. Gijs van der Linden, teamleider bij het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (LMIO), zegt: “Sommige sites zijn erbarmelijk slecht vertaald, waardoor niet bestaande houtsoorten worden vermeld zoals ‘gecomprimeerd logboek’, ‘samengeperst houten logboeken’, ‘verdichte nachtstammen’ en ‘lang houdbaar nachthout’. Dit soort taalgebruik alleen al zou consumenten moeten waarschuwen om alert te zijn.”

Aangiftes
In het algemeen schieten malafide webwinkels, ook wel nepshops genoemd, de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond. De politie registreerde in 2020 zo’n 6.400 aangiften over malafide webshops, in 2021 verdubbelde dat aantal naar ruim13.000. De teller stond begin september dit jaar al op 8.300 aangiften. Het gemiddelde schadebedrag is ook gestegen: van 150 euro in 2021 naar 330 euro per gedupeerde in het eerste half jaar van 2022.

Nepshops die inspelen op de energiecrisis zijn onder andere ab-brandhout.com, brandhoutenpellets.nl, brandhouthuis.com en bouwinradiatoren.nl en blokjeskopen.com. Deze sites zijn inmiddels uit de lucht gehaald, of daar wordt nog aan gewerkt. Van der Linden zegt: “Criminelen volgen de seizoenen en spelen in op de actualiteit. In de zomer proberen ze BBQ’s te slijten. Nu de koude dagen zijn aangebroken en de energieprijzen gestegen zijn, spelen ze in op die behoefte.”

Advies
De politie adviseert altijd om te controleren of een webshop betrouwbaar is voordat u een online een bestelling doet. Op de website van de winkel kunt u controleren waar het bedrijf is gevestigd en of de webshop telefonisch bereikbaar is. En wat is het beleid met betrekking tot het retourneren van producten? Kunt u daar op de website niets over vinden? Dan is het verstandiger om bij een andere winkel te kopen. Consumenten kunnen hier controleren of een site van een malafide handelaar is.