Afbeelding
Foto: BredaVandaag

Rellen in grote steden na voetbalwedstrijd Marokko-Spanje, maar in Breda bleef het bij feesten

Door: Bregje Kop Politie

BREDA - Het was gisteren een spannende avond voor veel fans van het Marokkaanse voetbalelftal. Het team nam het namelijk in de achtste finales van het WK op tegen Spanje. Het Marokkaanse elftal wist erin te slagen om met penalty’s te winnen van de Spaanse ploeg. En dat zorgde voor veel blijdschap bij de Marokkaanse gemeenschap, ook in Nederland. Waar in sommige, grote steden het ‘feesten’ uitliep op rellen, bleef het in Breda rustig. 

Gisteren om 16.00 uur werd de wedstrijd Marokko - Spanje afgetrapt in een stadion in Qatar. 90 minuten lang wisten beiden ploegen niet te scoren. Daarom moest de wedstrijd worden beslist tijdens penalty’s. De Marokkaanse ploeg wist erin te slagen meer ballen in het doel van de tegenstander te krijgen dan het Spaanse elftal. Daarmee heeft de ploeg zichzelf verzekerd van een plekje in de kwartfinales van het WK.

Rellen
In veel grote steden gingen fans van het Marokkaanse elftal, direct na het fluitsignaal de straat op met fakkels en vlaggen. Onder meer in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam werd het al snel onrustig. In die steden moest de ME ingrijpen. De feeststemming sloeg om toen politiemensen en hulpverleners werden bekogeld met zwaar vuurwerk. Er zijn tientallen mensen aangehouden.

Breda
In Breda heeft de politie niet hoeven ingrijpen. Hier hielden de voetbalfans het bij feesten, en bleef het relatief rustig. Het feestelijke verloop was voor een groot deel te danken aan het goede werk van buurtvaders en jongerenwerkers.