Afbeelding
Foto: Politie.nl

Politie ontvangt dertig tips in zoektocht naar voortvluchtige drugsbaron Bolle Jos

Door: Redactie Politie

BREDA - De politie heeft dertig tips ontvangen over de mogelijke verblijfplaats van de voortvluchtige Bredanaar Jos Leijdekkers. Onlangs verhoogde het Openbaar Ministerie de beloning voor de gouden tip van 75.000 naar 200.000 euro. Nog nooit was een beloning voor een gouden tip zo hoog in Nederland. Leijdekkers, ook wel Bolle Jos genoemd, wordt gezocht voor grootschalige internationale cocaïnehandel, witwassen en het plegen van geweld. 

Er zijn ongeveer dertig tips bij de politie binnengekomen in het onderzoek naar de voortvluchtige topcrimineel Jos Leijdekkers. Dat werd gisteren bekend gemaakt in het programma Opsporing Verzocht. In dat programma werd ook vorige week bekend gemaakt dat het Openbaar Ministerie de beloning voor de gouden tip die leidt naar de aanhouding van Bolle Jos verhoogd. Momenteel is de recherche nog bezig met het nalopen van alle binnengekomen tips. 

Beloning
Justitie heeft de beloning voor de gouden tip die naar Jos Leijdekkers, ook wel Bolle Jos, leidt flink verhoogd. Vorig jaar loofde justitie nog 75.000 euro uit voor deze gouden tip; dat is nu verhoogd naar 200.000 euro. En dat is een recordbedrag voor een gouden tip die leidt tot de aanhouding van een crimineel. De hoogste beloning hiervoor was die voor de gouden tip die zou leiden naar Ridouan Taghi en Saïd R. Voor hen werd 100.000 euro per persoon uitgeloofd. Dat was in 2018. Dat tipgeld is nooit aan iemand uitbetaald.

Doorzoekingen
Begin dit jaar doorzocht de politie woningen en bedrijfspanden in Breda, Prinsenbeek en Rotterdam, die op naam staan van familieleden van Jos. De politie heeft afgelopen periode gekeken naar hoe de familie van Leijdekkers leeft. Uit dat onderzoek blijkt dat de familie een peperduur appartement mét zwembad in Dubai bezit. Op de oprit zou ook een Bentley staan. Bij de doorzoekingen in Breda, Prinsenbeek en Rotterdam trof de politie verzamelingen merktassen aan ter waarde van tienduizenden euro’s. Ook vond de politie meerdere ‘zeer kostbare’ horloges met aankoopprijzen van meer dan 100.000 euro per stuk. Deze luxe artikelen zijn bij de politieacties voorlopig afgepakt. 

Jos Leijdekkers
Bolle Jos wordt gezien als een belangrijke speler in de internationale cocaïnehandel. Hij staat sinds vorig jaar op de nationale opsporingslijst en de Most Wanted-list van de Europese Unie. Jos wordt onder andere verdacht van grootschalige internationale cocaïnehandel en witwassen. Hij zou daar illegaal miljoenen mee hebben verdiend. Daarnaast is Leijdekkers vermoedelijk betrokken bij de verdwijning en dood van Nima Jilal. Haar lichaam is echter nooit gevonden.

Tips over de verblijfplaats van Jos Leijdekkers? Mail dan naar tips-jos@politie.nl of bel naar 0638 88 44 93.