Foto ter illustratie
Foto ter illustratie Foto: Politie

OM eist tot 21 maanden cel voor drietal dat Bredase oudere oplichtte

Door: Bregje Kop Politie

BREDA - Onlangs moesten drie verdachten voor de rechter verschijnen voor het oplichten van ouderen. Het OM eiste celstraffen tot 21 maanden. Het drietal zou ook zijn toegeslagen bij een bejaarde in Breda. 

Het was een soort ‘crimineel call center’ dat de politie afgelopen september aantrof in een Tilburgse woning. Agenten troffen er zeven telefoons en drie operators aan; alles gericht op het oplichten van kwetsbare ouderen. Het onderzoek ging van start toen een oudere dame uit Pijnacker in augustus 2022 aangifte deed van oplichting en diefstal van haar sieraden. Zij was gebeld door iemand die zich voorstelde als bankmedewerker. Die vertelde over een verhuizing waardoor hij haar om haar gegevens, banktegoed en pincode moest vragen. De man gaf het slachtoffer ook een code. Hij zou een andere bankmedewerker sturen om haar pinpas op te halen. Die zou zich met de code identificeren. Ook vroeg hij haar om aan die persoon haar sieraden mee te geven. Die zouden zogenaamd in een bankkluis worden opgeborgen. Toen het slachtoffer doorkreeg dat ze was opgelicht, deed ze aangifte.

Breda  
Maar de mevrouw uit Pijnacker is niet het enige slachtoffer van het drietal. Ook in Breda sloegen de ‘bankmedewerkers’ toe. Via recherchewerk met telecom- en betaalgegevens kwam de politie uit bij de drie verdachten. Zij werden enige tijd geobserveerd en getapt. Daaruit bleek dat zij zich op grote schaal bezighielden met babbeltrucs. Vanuit de Tilburgse woning belden zij ouderen en deden zich voor als bankmedewerkers. Alleen al augustus en september sloegen de drie toe in Tilburg, Amersfoort, Venlo, Bodegraven, Amsterdam, Budel, Noordwijkerhout, Pijnacker, Breda en Rijswijk.

Strafeis
Volgens de officier van justitie gaat het om een georganiseerde bende oplichters die zich speciaal richtte op kwetsbare ouderen. “Feitelijk was het lopende band werk. Iedere dag waren ze actief. Dat ging heel geraffineerd. Stond er te weinig geld op een rekening, dan haakten de verdachten snel af. Voor de slachtoffers waren de gevolgen ingrijpend. Niet alleen verloren ze geld en kostbaarheden, maar ook hun gevoel voor veiligheid en vertrouwen in de medemens.”

De officier van justitie eiste dan ook 21 maanden cel tegen de Papendrechter, 20 maanden cel tegen de Tilburgse (waarvan zes maanden voorwaardelijk) en 13 maanden cel tegen de Bosschenaar. De rechtbank doet over twee weken uitspraak in de zaak.